ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σε αναζήτηση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Tweet
Share
Tweet
Share

Ένας σκληρός αγώνας ξεκίνησε από το πρωί για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα του πρωθυπουργού να αλλάξει το τοπίο στο προσφυγικό υπό άκρως αντίξοες συνθήκες.

Όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κρίσιμες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί ερήμην της χώρας, ενώ ο συσχετισμός των δύο προβλημάτων δεν θεωρείται καθόλου δεδομένος. 

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Α. Τσίπρας αναμένεται να διεκδικήσει:

  • αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ με βάση πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια
  • συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό της διακίνησης, τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων χωρίς να θιγεί η ελληνική κυριαρχία και την επαναπροώθηση στο έδαφός της, όλων των μεταναστών
  • οικονομική και τεχνική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση των αναγκών μακροπρόθεσμης φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Οι πιθανότητες επιτυχίας ωστόσο, όπως αναγνωρίζεται ακόμα και στους κυβερνητικούς κόλπους είναι ισχνές. 

Με διαδοχικές συναντήσεις ο πρωθυπουργός θα βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις οι οποίες πάντως δεν είναι ενθαρρυντικές για τη χώρα. 

Η τριμερής συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, ενώ την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Τούρκος πρωθυπουργός είχαν χθες βράδυ δείπνο μαζί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο. 

Το γεγονός ότι αγνοήθηκε η Ελλάδα η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απολύτως ενδεικτικό του κλίματος… 

Όλα δείχνουν ότι τα σύνορα προσωρινά ή για μεγαλύτερο διάστημα θα κλείσουν εγκλωβίζοντας εντός των ελληνικών συνόρων χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. 

Προϊδέασε γι΄ αυτό η ίδια η κ. Μέρκελ η οποία από τη Bild απέφυγε οιαδήποτε αναφορά στα ανοικτά σύνορα και την ελεύθερη βαλκανική διάβαση και επέμεινε στην ανθρωπιστική πλευρά της κρίσης ζητώντας να μη μείνει μόνη κι αβοήθητη η Ελλάδα στη διαχείριση του (δεδομένου πια) βάρους… 

Στο ίδιο κλίμα και ο αρμόδιο υπουργός Γ. Μουζάλας δήλωσε ανοικτά από την Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για μακρά παραμονή στο ελληνικό έδαφος χιλιάδων προσφύγων με τη δημιουργία διάσπαρτων κέντρων υποδοχής. 

Τούτων λεχθέντων, η ελληνική αποστολή, είναι βέβαιο ότι θα δρέψει λόγους συμπάθειας και ότι θα εξασφαλίσει ένα αποδεκτό ύψος χρηματικής και τεχνικής βοήθειας, υπό ευρωπαϊκή επίβλεψη, ενώ την ίδια ώρα λίγα πράγματα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η Τουρκία που ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο, αξιοποιώντας την παρουσία του ΝΑΤΟ, θα εφαρμόσει τη συμφωνία για ταχεία επανεισδοχή των μεταναστών, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις Νταβούτογλου προς Τσίπρα.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman