ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λίπτον-ΔΝΤ: Νέοι κίνδυνοι απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια ανάπτυξη ενώ δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμένης δράσης.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται συλλογικές δράσεις προκειμένου να μην οδηγηθεί σε νέα ύφεση λόγω των προβλημάτων στις αγορές αλλά και την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Όπως δήλωσε σε ομιλία του ο Λίπτον οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένοι από τον Ιανουάριο οπότε και το ΔΝΤ προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής τους για την ανάπτυξη της υφηλίου (στο 3,4%).


«Οι κίνδυνοι έχουν ενισχυθεί εξαιτίας και της έντονης μεταβλητότητας στις αγορές αλλά και των χαμηλών τιμών εμπορευμάτων», τόνισε ο κ. Λίπτον.

Τι χρειάζεται προκειμένου η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας να μην κινδυνέψει;

Ένας συνδυασμός νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και θα βελτιώσουν τα κακώς κείμενα αρκετών οικονομιών.

Όσο για τους βασικούς κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία το κορυφαίο στέλεχος του Ταμείου τους διαχώρισε ως ακολούθως:

Ευρώπη: α. Προβληματικοί ισολογισμοί – προϋπολογισμοί κρατών και επιχειρήσεων και β. Τράπεζες γεμάτες με όγκους μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
ΗΠΑ: α. Πιέσεις στην κατανάλωση και β. Έλλειψη των απαραίτητων βελτιώσεων στις υποδομές.


Ιαπωνία: Αποπληθωρισμός.


Αναδυόμενες αγορές: α. Κάθετη πτώση στις κεφαλαιακές δαπάνες και β. Αύξηση του ιδιωτικού χρέους.


Ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αποτυπωθεί και στις αγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να έχουν εμφανίσει εντυπωσιακή πτώση και να έχουν χαθεί περισσότερα από έξι τρισ. δολάρια δηλαδή ποσό ισάξιο με το 8,5% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman