ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σκληρή γραμμή από το κουαρτέτο: Παραμένουν οι νάρκες στο Ασφαλιστικό

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Το «ψαλίδι» στις επικουρικές εξακολουθεί να είναι επιτακτική ανάγκη των δανειστών- Απορρίπτουν την αύξηση εργοδοτικών εισφορών ενώ ζητούν οι νέες συντάξεις να είναι χαμηλότερες. Το κουαρτέτο δεν επιθυμεί εκπτώσεις στις εισφορές αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.

 

«Μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις, τις νέες κύριες συντάξεις και τις εκπτώσεις που έχουν προαναγγελθεί για αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες ζητούν οι δανειστές.

Η σκληρή διαπραγμάτευση που ξεκίνησε από χτες περιλαμβάνει και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις αφού το κουαρτέτο εκφράζει ενστάσεις για το εγχείρημα του επανυπολογισμού.

«Δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας μετά το πέρας της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θεσμών την Τετάρτη.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών - εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί Eurogroup νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Χτες, οι δύο πλευρές χώρισαν το «πακέτο» του ασφαλιστικού- ίσως το πιο βασικό θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης- σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Αυτές είναι:

1. η αρχιτεκτονική (εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης)


2. οι νέες προτάσεις για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες


3. ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η προσωπική διαφορά


4. οι επικουρικές συντάξεις


Η ελληνική πλευρά θέλει αρχικά να συζητηθούν τα πρώτα τρία ζητήματα και μετά να πέσουν στο τραπέζι οι επικουρικές συντάξεις. Στην επόμενη συνάντηση που θα έχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο, το Σάββατο, θα γίνει προσπάθεια να προχωρήσουν αυτά τα τρία ζητήματα.

Οι δανειστές από την άλλη, χωρίς να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν περικοπές συγκεκριμένου ύψους, επιμένουν στη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, δηλαδή στην ισχυρότερη σύνδεση εισφορών και παροχών. Κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται μειώσεις. Παράλληλα, αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν μείωση στην εθνική σύνταξη. Η ελληνική πλευρά από την άλλη επιμένει στη διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος και εκεί φαίνεται πως σημειώνεται η πρώτη κόντρα Αθήνας- δανειστών, για το ύψος των κύριων συντάξεων.

Ακόμη, οι δανειστές επιμένουν στο στόχο του 1% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που ισοδυναμεί με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι προτάσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν περάσει και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δηλαδή αποτελούν ένα ακόμη «αγκάθι».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το ζήτημα είναι επίσης ανοιχτό, καθώς η ελληνική πρόταση για την αύξηση των εισφορών για 1-1,5 μονάδα δεν έχει περάσει.

Ενα μείζον θέμα όμως, που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά, είναι ότι δεν έχουν καταλήξει οι δανειστές στην ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Σήμερα οι δανειστές θα έχουν εκ νέου συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού και τις νέες κλίμακες να πέφτουν στο τραπέζι, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί και το «καυτό» θέμα του αγροτικού τομέα, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θα μείνουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει να κλείσει τα πρώτα τρία θέματα προκειμένου να διαπραγματευτεί στη συνέχεια τις επικουρικές συντάξεις.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.