ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μαξίμου: Επιχείρηση αλλαγής πολιτικής ατζέντας

Tweet
Share
Tweet
Share
Με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής την Τρίτη 15/3 η «Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης», που ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αποτελεί για το Μαξίμου λαβή για την αλλαγή ατζέντας.

Με την επίσκεψη στη Σμύρνη, τους επιχειρησιακούς χειρισμούς στο προσφυγικό  να αποτελούν λαβές κριτικής για την αντιπολίτευση το Μαξίμου επιδιώκει να «στριμώξει» την ΝΔ με αιχμή τα θέματα της δικαιοσύνης και της διαφθοράς. Κι όλα αυτά την ώρα που οι συζητήσεις με τους δανειστές φέρνουν μπορστά σενάρια δραστικών περικοπών σε συντάξεις και εισοδήματα η κυβέρνηση θέλει να βάλει την «μπάλα στο γήπεδο της διαφθοράς» ώστε να αλλάξει την ατζέντα εν όψει ενός πολύ κρίσιμου εικοσαημέρου.

Στην επιστολή του, μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης». Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση θέλουν να «κτυπήσουν τη ΝΔ και στο μαλακό της υπογάστριο» δηλαδή στις ευαίσθητες εσωτερικές ισορροπίες Καραμανλικών – Μητσοτακικών. Άλλωστε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος ήταν άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή ενώ παράλληλα η ΝΔ έχει έντονες εσωτερικές τριβές λόγω των μετακινήσεων και αλλαγών που προωθεί στη δομή του κόμματος ο νέος Πρόεδρος Κυρ. Μητσοτάκης.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του στον ΠτΒ αποδίδει, δε, τις αιτιάσεις αυτές, σε «συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία». Ταυτόχρονα, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, όπως επισημαίνει, οι αιτιάσεις αυτές «αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου».
Κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «εξωθεσμικές και αντισυνταγματικές παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη, εξαιτίας των οποίων έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην πρόοδο, που έχει σημειωθεί επί θητείας του στις έρευνες για τις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, «φωτογραφίζει» περιπτώσεις τραπεζικών δανείων και εξηγεί το σκεπτικό του για την ανάγκη να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ερχόμενη Τρίτη, 15 Μαρτίου (σ.σ. ημερομηνία, που προβάλλει ως η επικρατέστερη για τη διεξαγωγή της συζήτησης στη Βουλή) είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ, του Ποταμιού και του Ευάγγελου Βενιζέλου, να κληθεί στην Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για όσα του καταλογίζει η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρεται πως η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη και πως ο πρωθυπουργός θα προσέλθει απολογούμενος σε αυτήν.
«Ο κ. Τσίπρας αναζητά οδούς διαφυγής. Στη συζήτηση αυτή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα προσέλθει απολογούμενος. Η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.
 

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman