ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σε εξέλιξη συνάντηση Σταθάκη-Τσακαλώτου με θεσμούς για τα «κόκκινα δάνεια»

Tweet
Share
Tweet
Share

Ξεκίνησε η συνάντηση των Θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη με αντικείμενο συζήτησης τα κόκκινα δάνεια, ενώ σε άλλη αίθουσα την ίδια ώρα έχει συνεργασία και ο γενικός γραμματέας Στατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης με τα τεχνικά κλιμάκια για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

 

Στο... μενού, δεν περιλαμβάνονται μόνο τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τα «κλειστά» επαγγέλματα, οι μεταρρυθμίσεις και η ανταγωνιστικότητα. Να σημειωθεί ωστόσο, πως τα τελευταία, λόγω του... όγκου και της άμεσης ανάγκης για λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, θα τεθούν επί τάπητος σε δεύτερο ραντεβού που θα έχει ο υπουργός με τους δανειστές στις 2 το μεσημέρι.

Τι γίνεται με τα «κόκκινα» δάνεια

Σχετικά με το φλέγον θέμα των «κόκκινων δανείων», οι εκπρόσωποι των Θεσμών, ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών, απορρίπτοντας εξ' ολοκλήρου την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη διατήρηση της προστασίας από την πώληση των δανείων της πρώτης κατοικίας αλλά και όσων κόκκινων δανείων π.χ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Να σημειωθεί, ότι προχθές στη Βουλή, όπου υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου της αναστολής πώλησης των συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε πως η δέσμευση της Κυβέρνησης είναι ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα, ενώ θα διατηρηθεί όπως είπε πολύ υψηλός βαθμός κοινωνικής προστασίας.

Με βάση την ψηφισθείσα τροπολογία παρατείνεται έως τις 15 Απριλίου η περίοδος εξαίρεσης από την πώληση σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων συγκεκριμένων κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα παρατείνεται για ένα ακόμη μήνα -η προηγούμενη παράταση λήγει στις 15 Μαρτίου- η διάρκεια αναστολής από την πώληση καταναλωτικών δανειακών συμβάσεων και πιστώσεων, οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας και τα δάνεια από τις πιστώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, αναφέρεται πως η προτεινόμενη ρύθμιση στοχεύει στην παροχή παράτασης προκειμένου να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του θεσμικού πλαισίου της μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων συγκεκριμένων κατηγοριών στην επίλυση των πρακτικών ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Θυμίζουμε, ότι πριν από μια εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν αποφάσισαν να συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια και να προτείνει αλλαγές.

Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί η δυνατότητα προκειμένου οι εταιρείες μεταβίβασης δανείων να μπορούν να αναθέτουν σε τρίτους τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman