ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στο τραπέζι το αφορολόγητο και το δημοσιονομικό κενό

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων προχωρά σήμερα το οικονομικό επιτελείο, με το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών να έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι. Πρόκειται για τη χθεσινή συνάντηση για το δημοσιονομικό και το φορολογικό ζήτημα, η οποία αναβλήθηκε.

 

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση είχε οριστεί αρχικά για τις 12 το μεσημέρι, αλλά τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 14:00.

Αναμένεται σήμερα οι δανειστές να απαντήσουν στην ελληνική πρόταση, η οποία έχει ως στόχο να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις που ζητά το κουαρτέτο σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο των δανειστών προβλέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό από τα μεσαία στρώματα, με τον πήχη να κατεβαίνει ακόμα και κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου, η πρόταση αυτή ζητά να επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα και να ωφεληθούν τα υψηλά χωρίς ιδιαίτερη αύξηση εσόδων.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επιμένει στη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα των 9.500 ευρώ, παρά την απαίτηση του κουαρτέτου για μείωσή του στα 7.000 ευρώ.

Διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν και σχετικά με το ύψος των μέτρων που απαιτούνται συνολικά για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα επιμένει στην θέση της  για δημοσιονομικό κενό το 1% του ΑΕΠ έως το 2018, ενώ  η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών το υπολογίζει στο 2,5-3,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ έχει επισήμως γνωστοποιήσει τη θέση του ότι το κενό ανέρχεται σε 4-5%  του ΑΕΠ.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman