ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Μεγάλη Εβδομάδα» διαρκείας για την κυβέρνηση

Tweet
Share
Tweet
Share

Με τη φράση «το περίγραμμα του πακέτου έχει σκιαγραφηθεί», υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τα διαλαμβανόμενα της διαπραγμάτευσης, αποδίδει την πρόοδο η οποία έχει μέχρι σήμερα σημειωθεί, στις συνομιλίες της κυβέρνησης με την πλευρά των δανειστών.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι το οικονομικό επιτελείο, έχει ακόμα να διανύσει μπροστά του μεγάλη απόσταση προκειμένου να καλύψει τις αξιώσεις του κουαρτέτου, οι οποίες εξάλλου στηρίζονται σε όσα έχει υπογράψει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας έως και τις 25 Μαρτίου, εκτιμώντας ότι στα δημοσιονομικά καταγράφηκε μεγαλύτερη πρόοδος από την αναμενόμενη.

Το Μαξίμου, ωστόσο, παρακολουθεί με τεταμένη προσοχή την κατάσταση, καθώς ο καιρός περνάει, η χώρα τελεί υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της διπλής κρίσης, οικονομικής και προσφυγικού και ο κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα ασφυξίας, όπως του προηγούμενου θέρους επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο.

Με το ρυθμό πάντως που κινούνται οι συζητήσεις, φαίνεται απίθανο να κλείσουν οι κρίσιμοι φάκελοι σε ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου, σημειώνουν ότι η Αθήνα και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές και προδήλως ως προς τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί.

Πού δίνεται η μάχη

Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση στην απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να διασώσει ό,τι γίνεται. «Εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία» λένε οι άνθρωποι της Καραγεώργη Σερβίας.

Την ίδια ώρα, αντίθετα από την κυβέρνηση που προτείνει να επιβαρυνθούν φορολογικά τα εισοδήματα που κυμαίνονται στις 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν να χαμηλώσει κι άλλο ο πήχης προς την επιβαρυμένη περιοχή των 20.000 ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό.

Τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017.

Παράλληλα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και προβλέπει αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. 
Τέλος, προβλέπεται να καθιερωθεί ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2%-2,5%) και ΔΝΤ (4%-4,5%) δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο, ο οποίος περνά μέσα από την συμφωνία για δραστικά μέτρα στο ασφαλιστικό. 
Η ελληνική πλευρά ωστόσο, επιμένει ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ, ενώ, δεν υπάρχουν σημεία συμπτώσεων στο μακροοικονομικό σενάριο.

Όλα αυτά εξελίσσονται τρεις ημέρες πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Η κυβέρνηση προσέρχεται στις συνομιλίες, χωρίς ορατό σχέδιο, έχοντας να αντιμετωπίσει τετελεσμένα στα οποία, όπως προκύπτει και η ίδια συνέπραξε, για το κλείσιμο των συνόρων.

Η Ελλάδα, έχει εισέλθει σε κλοιό απομόνωσης, η οποία είναι πιθανό να μεταφερθεί και στο πολιτικό πεδίο, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στα γερμανικά κρατίδια, που συνιστούν ηχηρή αποδοκιμασία της πολιτικής Μέρκελ στην προσφυγική κρίση.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman