ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διαπραγμάτευση: «Μαχαίρι» στο αφορολόγητο, μειώσεις συντάξεων και νέα «φοροκαταιγίδα»

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Μειώσεις τόσο στις συντάξεις όσο και στο πραγματικό εισόδημα του Έλληνα φαίνεται πως ζητούν οι δανειστές.

Κεφάλαιο «συντάξεις»

Σε ό, τι αφορά στις συντάξεις οι δανειστές απαιτούν η εθνική σύνταξη να μειωθεί στα 320 ευρώ από τα 384 που βρίσκεται σήμερα, αλλά και να αποδίδεται μόνο σε όσους έχουν 20 έτη ασφάλισης. Από εκεί και κάτω, για όσους έχουν δηλαδή μόνο 15 έτη εξετάζεται τα ποσά να είναι από 288 και να αυξάνονται ανά έτος ως τα 20.

Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν να αλλάξουν και τα ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη με συντελεστές από 0,7% αντί 0,8% που είναι σήμερα και να κλιμακώνεται ως 2,2% στα 40% έτη, αντί του 2% που είναι σήμερα.

Τεράστια είναι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με τους δανειστές στις επικουρικές συντάξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για μεγάλες περικοπές που θα αγγίξουν και το 35% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει μια μέση μείωση της τάξης του 8%.

Η φορολογία «τσακίζει» το καθαρό εισόδημα

Στη φορολογία μόνο δυσάρεστα μπορεί να είναι τα νέα και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», μια πιθανή μείωση κατά 200 ως 300 ευρώ του αφορολόγητου από τα 9.550 ευρώ σήμερα, θα φέρει ετήσια αύξηση του φόρου κατά 340 ευρώ για όλους. Η νέα κλίμακα που εξετάζεται να μπει στα 22.000 ευρώ το χρόνο (μεικτά) και που θα είναι στο 32% αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τα μεσαία εισοδήματα.

Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό.

Αγρότες και νέοι συντελεστές

Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.