ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Ανοιχτά» παραμένουν τα θέματα των «κόκκινων» δανείων

Tweet
Share
Tweet
Share

«Έχουμε ακόμη απόσταση». Αυτό δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία ξεκίνησε στις 8 το απόγευμα.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Είναι πολλά τα ζητήματα», είπε ο υπουργός, ωστόσο υπογράμμισε πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ό, τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα προστασίας ή αν θα μπουν κριτήρια και ποια θα είναι αυτά.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται το θέμα της εξαίρεσης από την πώληση «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, κατηγορίες οι οποίες η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προστατευθούν.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας. Επίσης για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομίας, είναι να υπάρξει εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ σήμερα «έκλεισαν» οι εκκρεμότητες που αφορούν στη φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, δηλαδή το αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες, αλλά και το εάν θα φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα. Για τα θέματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, υπήρξε συμφωνία χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια είναι αυτή. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των εταιρειών μεταβίβασης δανείων (funds) να αναθέτουν τη διαχείριση σε εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων. Οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με τον υπουργό θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman