ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Την πρόταση για τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές επαναφέρει η κυβέρνηση

Tweet
Share
Tweet
Share

Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έθεσε η ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών 1 τοις χιλίοις, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια πρόταση είχε κάνει η κυβέρνηση και στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά είχε προσκρούσει στις ενστάσεις των δανειστών.

Τώρα, οι δανειστές προέβαλαν τις ίδιες αντιστάσεις, θεωρώντας ότι ένα τέτοιο τέλος θα δρούσε ανασταλτικά στις προσπάθειες επαναφοράς των ελληνικών καταθέσεων στις εγχώριες τράπεζες και θεωρείται βέβαιο ότι δύσκολα θα ελάμβανε πράσινο φως τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κυβερνητική πηγή χτες το βράδυ, το μέτρο δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι.

Εν τω μεταξύ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, ίσως και έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

Σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο της συζήτησης για το δημοσιονομικό, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει βελτιωμένη πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Στόχος είναι να περισώσει ό,τι μπορεί από το αφορολόγητο, το οποίο οι δανειστές θέλουν να μειωθεί από τα 9.550 ευρώ στα 7.000-8.000 ευρώ και με μείωση της ισχύουσας έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ στα 1.700-1.800 ή και ακόμα χαμηλότερα.

Σήμερα θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών-συνταξιούχων-αγροτών όπου η βασική διαφοροποίηση μέχρι σήμερα είναι στους συντελεστές 32% και 42%. Η κυβέρνηση επιθυμούσε να κατέβει ο συντελεστής 42% στα 30.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές ζητούν το 42% να ξεκινά στα 42.000 ευρώ εισοδήματος και να φτάνει ως τα 65.000 (οπότε επιβάλλεται 50%).

Στη βάση αυτή εξετάζεται και ο συντελεστής 32% να ξεκινά στα 22.000 ευρώ ( αντί 25.000 ευρώ σήμερα), μεταφέροντας μεγάλα βάρη σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman