ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΗ: Στα €2,3 - 2,5 δισ. τα ανεξόφλητα χρέη!

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ, κάτι που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ενεργειακή αγορά.

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε και προ ημερών ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΜ. Παναγιωτάκης, οι ανεξόφλητες οφειλές έχουν εκτιναχθεί στα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή έχουν αυξηθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 2,088 δισ. ευρώ που αναφέρονται στις καταστάσεις της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Το θέμα αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, καθώς ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Σκρέκας κατέθεσε σχετική ερώτηση που υπογράφεται από 26 βουλευτές.

Τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Σκρέκας στην ερώτηση είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ερώτηση, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις το εννιάμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 407,7 εκ ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (αύξηση 210%) . Επίσης, τα ανείσπρακτα υπόλοιπα στο τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 2,3 δισ. και 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένα έως και 700εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Επί της ουσίας, καταγράφεται αύξηση έως και 40% των ανείσπρακτων λογαριασμών στον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση των 26 βουλευτών, «η προτροπή του κ. Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους πολίτες "να μην πληρώνουν" από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση, έχει δημιουργήσει σήμερα τραγικά προβλήματα στον βασικό παραγωγικό πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ ΑΕ)».

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας σημειώνει ότι η οικονομική δυσπραγία της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα:

 1. Την αδυναμία μείωσης των ΥΚΩ κατά τουλάχιστον 300 εκ ευρώ σε ετήσια βάση, που επιβαρύνουν οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια, παρά την αξιοσημείωτη πτώση στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΗ.
 2. Την αδυναμία επέκτασης του ΚΟΤ και σε άλλες βαλλόμενες κοινωνικές ομάδες, αφού η ΔΕΗ δεσμεύει πόρους λόγω της δραματικής αύξησης "κακόπιστων πελατών", που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν , δεν πληρώνουν, εκμεταλλευόμενοι την ανικανότητα του Υπουργείου να διαχωρίσει αυτούς που πραγματικά βρίσκονται σε δυσχέρεια, από τους υπόλοιπους.
 3. Το πάγωμα των επενδύσεων εκσυγχρονισμού, που θα οδηγούσαν σε μείωση ρυπογόνων εκπομπών αλλά και σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής.
 4. Την πιθανή αύξηση του κόστους δανεισμού της επιχείρησης, με δυσμενή αποτελέσματα για την ανταγωνιστικότητά της.
 5. Τη δραματική πτώση στη συνολική αποτίμηση της εταιρείας που απαξιώνει ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην ίδια ερώτηση ο τομεάρχης ενέργειας δίνει ένα σαφές στίγμα των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της ΔΕΗ καθώς ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

 1. Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανοικτών υπολοίπων της ΔΕΗ;
 2. Ποιές οι σχεδιαζόμενες ενέργειες για την αύξηση της αξίας αποτίμησης της επιχείρησης;
 3. Τι προτίθεται να κάνει για αυτούς που περιήλθαν σε κατάσταση φτώχειας τους τελευταίους δεκατρείς μήνες;
 4. Τί προτίθεται να κάνει ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση ΥΚΩ στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες;
 5. Ποιό το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός υγιούς και διαφανούς περιβάλλοντος ανταγωνισμού στην παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που θα οδηγήσει σε ενεργειακή ασφάλεια και σε μείωση του λογαριασμού στους πολίτες και στις παραγωγικές δραστηριότητες;
 6. Πώς θα μπορέσει η ΔΕΗ να υλοποιήσει το Επενδυτικό της Πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και τη μακροχρόνια βιωσιμότητά της;
 7. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποκολληθεί από τον εναγκαλισμό και την προσκόλληση της στο παλαιό και αναποτελεσματικό κρατικοδίαιτο μοντέλο;

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.