ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σκληρό πόκερ από το ΔΝΤ-Εξετάζονται λύσεις εκτός... Αθηνών

Tweet
Share
Tweet
Share

Σταθερό στις... μετριοπαθείς απαιτήσεις του παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στα άκρα φαίνεται πως τραβούν τη διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, οι οποίοι κατά τη χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δυναμίτισαν το κλίμα.

 

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι το βράδυ της Τετάρτης (16/3/2016), το ΔΝΤ προσήλθε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σκοπό να βάλει φωτιά στο καλό κλίμα που έδειχνε να υπάρχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι εκπρόσωποι του Ταμείου προέβαλαν υψηλές αξιώσεις ειδικά στο θέμα του Ασφαλιστικού.

Όλα αυτά, μάλιστα, την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωσε αποφασισμένη να κλείσει τη διαπραγμάτευση ακόμη και εντός της εβδομάδας, παρότι από την πρώτη κιόλας συνάντηση είχε διαφανεί πως η στάση του ΔΝΤ είναι σκληρότερη από των υπόλοιπων δανειστών. Μετά και τη χθεσινή συνάντηση, ο στόχος αυτός, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, φαντάζει δύσκολος.

Διάσταση απόψεων σε όλα τα θέματα

Χθες Τετάρτη (16/3/2016), κατεγράφη απόλυτη διάσταση απόψεων σε όλα τα κεντρικά θέματα.

«Ανοίξαμε όλα τα θέματα, δεν κλείσαμε κανένα». Αυτό ισχυρίστηκε κυβερνητικό στέλεχος, εξερχόμενο από τη διαπραγμάτευση. Είναι το ίδιο στέλεχος που πριν από τη συνάντηση δήλωσε αποφασισμένο να προχωρήσει στις απαιτούμενες υποχωρήσεις, μέσω της κατάθεσης προτάσεων, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία εντός της εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όμως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών ήταν τόσο εμφανείς, που δυσχέραιναν την όποια προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

Που διαφωνούν δανειστές-κυβέρνηση

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ διαφωνούν κάθετα με το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, με αποτέλεσμα να ζητούν μεγάλες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα αμφισβητήθηκε ακόμη και η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων για την τριετή αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Η άρνηση των πιστωτών για την αύξηση των εισφορών ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν στοιχεία για περικοπές της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, επιπλέον της εξοικονόμησης 200 εκατ. ευρώ από την περιουσία του ΕΤΕΑ.

Όσον αφορά το ζήτημα της Εθνικής Σύνταξης, για τους νέους συνταξιούχους, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσήλθε στη χθεσινή συνάντηση αποφασισμένη να παραχωρήσει την 20ετία, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό θα παραμείνει στα 384 ευρώ, και δεν θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια.

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μικρότερο ποσό, πέριξ των 340 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητεί Εθνική Σύνταξη της τάξης των 320 ευρώ.

Παράλληλα δε, οι δανειστές ζητούν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν να μειωθούν τα ποσοστά ακόμη και στο 0,5% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μειώσεις για τις νέες συντάξεις, που μεσοσταθμικά ξεπερνούν ακόμη και το 15%. Μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τα έτη ασφάλισης μετά τα 35 έτη ασφάλισης.

«Πόλεμος» για το αφορολόγητο-Απογοήτευση στη κυβέρνηση

Σκωτσέζικο ντους επεφύλασσε για την κυβέρνηση η χθεσινή διαπραγμάτευση για το φορολογικό

Η αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε στο οικονομικό κλιμάκιο της κυβέρνησης γρήγορα διαψεύστηκε καθώς το ΔΝΤ φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι οι απαιτήσεις του οφείλουν να ικανοποιηθούν.

Στην ουσία της διαπραγμάτευσης, χθες το μεσημέρι, όταν και διεξήχθη η πρώτη κατά σειρά συνάντηση με αντικείμενο το φορολογικό, η κυβέρνηση παρουσίασε νέα πρόταση –αντιπρόταση σε αυτή που είχαν εμβόλιμα καταθέσει στο τραπέζι οι δανειστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να διασώσει το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, χαμηλώνοντας τον πήχη των επιβαρύνσεων στην περιοχή των 20.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος ή περίπου 1.400 ευρώ τον μήνα για μισθωτό του ιδιωτικού τομέα, έναντι 30.000 ευρώ, απ' όπου είχε ξεκινήσει το γαϊτανάκι των συζητήσεων την περασμένη εβδομάδα.

Στις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών για το φορολογικό, δόθηκε ένα περιθώριο χρόνου στους δανειστές να μελετήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση και συμφωνήθηκε να μη γίνει η προγραμματισμένη για τις 6:30 συζήτηση για θέματα Παιδείας, «προκειμένου να κλείσουμε το φορολογικό», όπως έλεγε κυβερνητική πηγή.

Στην επανέναρξη των συνομιλιών όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίστηκε αμετακίνητο στις θέσεις του. Ζητούσε μείωση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ, διαχέοντας τις επιβαρύνσεις και στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, κάτι στο οποίο ιδεολογικά είναι κάθετα αντίθετη η κυβέρνηση.

Κάπως έτσι, μετά από ένα τετράωρο διαπραγματεύσεων και ενώ στο τραπέζι είχε προστεθεί και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, καταγράφηκε αδιέξοδο, σύνηθες φαινόμενο της τελευταίας φάσεις των διαπραγματεύσεων Θεσμών-κυβέρνησης .

Η τοποθέτηση κυβερνητικής πηγής για «τζαρτζαρίσματα» και η αναφορά Τσακαλώτου στον νόμο του Πάρκινσον υποδεικνύουν πως μάλλον αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα, χωρίς να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε καμία περίπτωση.

Αναζητούνται λύσεις εκτός… Αθηνών

Ορισμένα στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις προς άρση του αδιεξόδου, που να επιτρέπουν στο ΔΝΤ, χωρίς να απομακρυνθεί από τη συμφωνία εν τούτοις να μην την δεσμεύει.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε σαν παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2012, όταν σε αντίστοιχο αδιέξοδο, το ΔΝΤ αρκέσθηκε στην διαβεβαίωση της Ευρωζώνης ότι θα αναλάβει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους εφόσον η Ελλάδα υποχρεωθεί να παράγει επαρκή πρωτογενή πλεονάσματα.

Συμφωνία η οποία βέβαια δεν τηρήθηκε ποτέ από την πλευρά της Ευρωζώνης και δεν διεκδικήθηκε ποτέ από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Μία δεύτερη εκδοχή, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα ήταν να «νομιμοποιηθεί» η παράταση της αξιολόγησης ενσωματώνοντας και την δεύτερη αξιολόγηση.

Αλλά με την παράλληλη αναγνώριση της ικανοποίησης μέρους των απαιτήσεων και τη συνακόλουθη εκταμίευση μέρους της δόσης ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ιουλίου.

Οποιαδήποτε όμως τέτοια ή ανάλογης φύσης εκδοχή απαιτεί την επεξεργασία της από το EWG και το Eurogroup.

Αποτέλεσμα αυτού να ξεφεύγει από τα όρια της εντολής των διαπραγματευτών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Λάμπρος Κατσαρός

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman