ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Λ. Κατσέλη: Όχι σε νέα ανακεφαλαιοποίηση ή κούρεμα καταθέσεων

Tweet
Share
Tweet
Share

Αποκλείει το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων και νέας ανακεφαλαιοποίησης η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή».

Η πρόεδρος της ΕΤΕ σημειώνει ότι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ αποκρούει την κριτική που έχει ασκηθεί για τον «Νόμο Κατσέλη».

Η ίδια, υπογραμμίζει με έμφαση ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης, προσθέτοντας όμως ότι η αξιολόγηση από μόνη δεν αρκεί για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τα capital controls σημειώνει ότι θα πρέπει να εκπληρωθεί μια σειρά προϋποθέσεων που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή της οικονομίας σε μια κανονικότητα προκειμένου να εξαλειφθούν.

Η αξιολόγηση δεν αρκεί για να έρθει η ανάπτυξη;

Ειδικότερα στην ερώτηση αν η αξιολόγηση είναι αρκετή για να επανέλθει η ανάπτυξη, η κ. Κατσέλη απαντά χωρίς περιστροφές:

«Όχι, δεν αρκεί. Η ανάπτυξη προϋποθέτει όχι μόνο θετικούς ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής μας βάσης.

Αυτό απαιτεί σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ που σήμερα έχει μειωθεί στο 11% περίπου από 23% πριν από την κρίση.

Η αύξηση των επενδύσεων είναι εφικτή μέσω στοχευμένων θεσμικών παρεμβάσεων και ισχυρών κινήτρων, όπως η δημιουργία ενός σταθερού και απλουστευμένου φορολογικού πλαισίου, η άρση εμποδίων στην άσκηση επιχειρηματικότητας, η προώθηση βελτιωτικών ρυθμίσεων για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, η έγκαιρη επίλυση δικαστικών εκκρεμοτήτων, η χρήση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου κ.λπ.».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman