ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τράπεζες:Ο «πονοκέφαλος» των «κόκκινων» δανείων, οι εξαιρέσεις, οι «θεσμικες πιέσεις»

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι θεσμοί έφυγαν μέχρι να έρθουν ξανά, η Κομισιόν βρήκε σημεία σύγκλισης και προσέγγισης στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, πλην όμως τα «κόκκινα δάνεια» ακόμα φαντάζουν ως το σημείο που η απόσταση μοιάζει πραγματικά χαώδης, με τους δανειστές, ιδίως το ΔΝΤ, να επιμένουν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των ενήμερων δανείων που η κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να κάνει αποδεκτή.

 

Οι ελληνικές προτάσεις έχουν βρει τοίχο και ασκείται πίεση για πλήρη απελευθέρωση πώλησης των δανείων με εξαίρεση μόνο κάποια δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία (στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά) των οποίων η πώληση εξαιρείται τώρα (μέχρι τις 15 Απριλίου).

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση με την οποία κατέβηκε η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης το περασμένο Σάββατο, περιελάμβανε εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Δηλαδή να προστατεύονται από την πώληση στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση με βάση την αρχική της πρόταση πρότεινε εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

Κατά κάποιες πάντως διαρροές, η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει τη μάχη για την αναστολή πώλησης δανείων πρώτης κατοικίας σε funds, φαίνεται όμως πως ίσως χάσει τον πόλεμο για όλες τις υπόλοιπες εξαιρέσεις που επεδίωκε στις υπόλοιπες «ευαίσθητες κατηγορίες»: Δηλαδή στα μικρά καταναλωτικά, στα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όμως, και αυτή η νίκη για τα στεγαστικά θα είναι πιθανότατα «πύρρειος», καθώς η μόνη σύγκλιση που δείχνει πως έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα με τους θεσμούς αφορά μόνο στα στεγαστικά δάνεια των «φτωχών». Η απαγόρευση πώλησης από τις τράπεζες σε funds δεν θα είναι οριζόντια όπως επεδίωκε η κυβέρνηση, και θα αφορά τελικά έναν μικρό αριθμό δανειοληπτών με χαμηλό εισόδημα κοντά στα όρια της φτώχειας και με σπίτια χαμηλής αντικειμενικής και εμπορικής αξίας, τα οποία ήδη προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς μέσω του νόμου Κατσέλη.

Πάντως, οι τράπεζες έτσι κι αλλιώς εξ αρχής έχουν εμφανιστεί απρόθυμες να μεταβιβάσουν κόκκινα στεγαστικά δάνεια ευάλωτων νοικοκυριών στην ελεύθερη αγορά, αλλά αντίθετα επιθυμούν να απελευθερωθεί η πώληση για όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες με το πρόσθετο επιχείρημα ότι έτσι θα αυξηθούν οι καταβολές δόσεων από φοβισμένους δανειολήπτες και θα αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αιχμηρό αγκάθι στη συμφωνία για τα δάνεια αποτελεί και η πρόταση να επιτραπεί με νέα ρύθμιση και η πώληση των εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με τα κόκκινα.

Σήμερα ο νόμος 3454/2015 προβλέπει μεν τη δυνατότητα να πωλούνται μαζί και εξυπηρετούμενα δάνεια, μόνον όμως εφόσον αφορούν σε δανειολήπτη που διατηρεί παράλληλα και ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες. Η νέα πρόταση που προέρχεται από την πλευρά των δανειστών και υποστηρίζεται από τράπεζες, είναι να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση στην πώληση ενήμερων δανείων ώστε να γίνουν δελεαστικά για τα funds τα προς πώληση χαρτοφυλάκια δανείων και οι τράπεζες να διεκδικήσουν υψηλότερα τιμήματα.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman