ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΣΦΑ: Οι Αζέροι παραμένουν, οι Βέλγοι αποχωρούν;

Tweet
Share
Tweet
Share

Στην ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ παραμένει προσηλωμένη η Socar, με τον επικεφαλής της στην Ελλάδα Anar Mammadov να τονίζει στο περιθώριο συνεδρίου (ΤΕΕ) ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρείας. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν το διοικητικό συμβούλιο της βελγικής Fluxys να αποφασίζει την αποχώρηση του ενδιαφέροντος για τον ΔΕΣΦΑ, με το σίριαλ της πώλησης να λαμβάνει νέα τροπή.

Μετά το διαγωνισμό του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει προκειμένου να εγκρίνει τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν να παραχωρήσει ποσοστό τουλάχιστον 17% σε ευρωπαϊκή εταιρεία για λόγους συμμόρφωσης με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για την ενέργεια και τον ανταγωνισμό. Έτσι, η Fluxys σε κοινοπραξία με την ισπανική Enagas είχαν δηλώσει ενδιαφέρον, ωστόσο φαίνεται πως πλέον η εταιρεία αρχίζει και βάζει στο τραπέζι τον επιχειρηματικό κίνδυνο για επενδύσεις σε υφιστάμενα δίκτυα στην τρέχουσα συγκυρία.

Σημειώνεται ότι και το Αζερμπαϊτζάν πλήττεται από την κρίση στην αγορά του πετρελαίου και τις χαμηλές τιμές που επηρεάζουν όχι μόνο το πετρέλαιο αλλά και το φυσικό αέριο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Μετά από δύο υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος μάνατ, η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι πολύ δύσκολα θα δοθούν το 2016 τα χρήματα που προσφέρθηκαν το 2013 στο διαγωνισμό (400 εκατ. ευρώ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων με την Επιτροπή, οι αζέροι εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να δώσουν μεγαλύτερο ποσοστό σε τρίτη εταιρεία ή κοινοπραξία από το 17% που τους ζητήθηκε, φτάνοντας ακόμη και στο 30%.

Ακόμα και να οδηγηθεί σε ναυάγιο το deal για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ η Socar «πέρασε» το μήνυμα ότι δεν θα είναι υπεύθυνη αφού παραμένει παρούσα μετά από τρία χρόνια προσμονής. Πλέον μένει να δούμε τις ενέργειες τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αποχώρηση της Fluxys.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman