ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Φορολογική λαίλαπα: «Χτύπημα» κυβέρνησης σε κινητή-ακίνητη περιουσία, καύσιμα και υπηρεσίες

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε υπερφορολόγηση όλων των κατηγοριών πολιτών προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να σώσει ό,τι σώζεται από τις κύριες συντάξεις.

ΙΧ, καύσιμα, ακίνητη περιουσία, κινητή τηλεφωνία, Internet και συνδρομητική τηλεόραση, είναι οι «στόχοι» του οικονομικού επιτελείου για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018 το οποίο έστω και αν κανείς δεν θέλει να το παραδεχθεί έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες από τα 1,7 δισ. στα 5,5 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή για το κενό 2016 -2018 έπεσαν τα πρώτα από αυτά τα μέτρα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η επιβολή του τέλους 0,05% σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 500 εκ. ευρώ συναντά την έντονη αντίδραση των δανειστών.

Πιο θετική είναι η τρόικα στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και της φορολόγησης των ΙΧ. Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει ένα σταθερό τέλος για όλους (πχ.100 ευρώ) και παράλληλα την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα ώστε να εισπράττονται περισσότερα από το 1,1 δισ ευρώ που είναι τα πάγια ετήσια έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το λίτρο καυσίμου να αυξηθεί κατά περίπου 20 λεπτά για να καλυφθεί το ποσό αυτό χωρίς βέβαια να υπολογίσει κάποιος την μείωση της κατανάλωσης, την φοροδιαφυγή και την απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων που θα κάνει τις τιμές λιανικής για τα υγρά καύσιμα απαγορευτικές.

Υψηλότεροι συντελεστές ή και αύξηση της προκαταβολής φόρου για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, για την κάλυψη της διαφοράς των 350 εκ. ευρώ που προκάλεσε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων πριν από δύο μήνες.

Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η επιβολή ενός ειδικούς τέλους για την συνδρομητική τηλεόραση και την παροχή υπηρεσιών internet που προσφέρονται είτε αυτούσια είτε ως πακέτο υπηρεσιών από τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης εξετάζεται και η αναπροσαρμογή του τέλους κινητής τηλεφωνίας.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το φορολογικό πακέτο με την νέα κλίμακα φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης η απόδοση του οποίου υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ ως πρόσθετη απόδοση από 400 - 450 εκ. που υπολογίζονταν η απόδοση της πρώτης πρότασης του οικονομικού επιτελείου.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση των Θεσμών για την παρούσα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. 

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman