ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προσφυγικό: «Βουλιάζουν» Πειραιάς, Ειδομένη και κέντρα υποδοχής

Tweet
Share
Tweet
Share

Εκρηκτικές συνθήκες που υπερβαίνουν τις δεδομένες διαχειριστικές δυνατότητες της ελληνικής διοίκησης διαμορφώνονται σε Πειραιά - Ειδομένη που μοιάζουν όλο και περισσότερο με επικίνδυνες και εύφλεκτες πυριτιδαποθήκες.

Η ίδια κατάσταση όμως, καταγράφεται και στους κατάμεστους χώρους φιλοξενίας αλλά και τα κέντρα καταγραφής (hot spots), όπως αυτό της Χίου που έχουν πλέον μετατραπεί- όσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται την πραγματικότητα- σε κλειστά κέντρα κράτησης, όπου κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και υποσιτιζόμενοι, συμβιώνουν αναγκαστικά άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων που αλληλοϋποβλέπονται, με πιθανή συνέπεια να μην απέχουμε πολύ από την εκδήλωση ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Ποιοι παραπλανούν τους πρόσφυγες

Στο κενό που αφήνει η θεαματική απουσία του κράτους, ανθούν όπως είναι επόμενο, κάθε είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις εξωκοινοβουλευτικών ομάδων που δηλώνουν αλληλέγγυες και όπως καταγγέλλουν οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Β. Ελλάδα, συντηρούν στους πρόσφυγες της Ειδομένης την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να περάσουν τα, ερμητικά κλειστά πλέον, σύνορα.  

Δεν είναι τυχαίο ότι μερικές δεκάδες προσφύγων και μεταναστών, υποκινούμενοι από τις ομάδες αυτές που δρουν ανεύθυνα και ανεξέλεγκτα, υποκαθιστώντας τις επίσημες κρατικές υπηρεσίες, στρατοπέδευσαν διαμαρτυρόμενοι στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης με την ανεδαφική προσδοκία ότι θα πιέσουν την κατάσταση για να απεγκλωβιστούν από την ελληνική μεθόριο.

Ανήσυχοι οι παράγοντες της πόλης προειδοποιούν ότι αν δεν τεθεί επειγόντως υπό έλεγχο η κατάσταση, τότε είναι πιθανόν να πυροδοτηθεί κύμα δυσαρέσκειας στους πολίτες και να επαναληφθούν εικόνες όπως αυτές στη Βέροια, όπου ένας μικρός αλλά δυναμικός αριθμός κατοίκων, εμπόδισε τη διέλευση λεωφορείων που προερχόταν από την Ειδομένη, φθάνοντας στο ακραίο σημείο να πετάξει στους επιβάτες γουρουνοκεφαλές.

Επείγει η αποσυμφόρηση Ειδομένης- Πειραιά

Αργά χθες, συνολικά οκτώ λεωφορεία αναχώρησαν από την Ειδομένη, με τα έξι να έχουν προορισμό την Ημαθία και τα δύο την Πιερία.

Από το πρωί, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενημέρωναν πρόσφυγες και μετανάστες ότι μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης κι έως το βράδυ περισσότερα από 600 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.

Αναμένεται πως και σήμερα θα συνεχιστεί η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αφού αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως οικογένειες με παιδιά- που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις αφόρητες, όπως δηλώνουν, συνθήκες στην Ειδομένη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.

Η ανάγκη επείγουσας αποσυμφόρησης «κραυγάζει» και για τον Πειραιά, όπου οι συνθήκες παραμονής 5.000 εισελθόντων, είναι επιεικώς απάνθρωπες, ενώ τις προηγούμενες ώρες ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια με αφορμή την σειρά φόρτισης των κινητών.  

Στον αέρα η Συμφωνία των Βρυξελλών

Προοπτική βελτίωσης της κατάστασης, όπως αναγνωρίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, δεν διαφαίνεται από την στιγμή που η τήρηση της εξαρχής προβληματικής Συμφωνίας επαφίεται χωρίς δεσμευτικούς όρους στην καλή διάθεση της Τουρκίας.

Έχοντας επιβραβευθεί -και με ελληνική υπογραφή-από την Ένωση, η Άγκυρα δεν δείχνει καμία απολύτως διάθεση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα από την στιγμή που εξασφάλισε τη δυνατότητα να προωθήσει τις στρατηγικές της επιδιώξεις στη Συρία εις βάρος των Κούρδων και στο Αιγαίο εις βάρος των ελληνικών νησιών.

Αφετέρου το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, προκαλεί συντηρητική αναδίπλωση στην Ευρώπη, προσφέροντας στις χώρες που πρωτοστατούν εναντίον της μετεγκατάστασης, Αυστρία, Ουγγαρία και οι βαλκανικοί δορυφόροι, το πρόσχημα που χρειάζονταν για να εγκαταλείψουν τις υποχρεώσεις τους.  

Ανέτοιμη η χώρα και φράχτες παντού

Υπό αυτές τις συνθήκες προέχει η επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής και διαχωρισμού προσφύγων από παράτυπους μετανάστες όπως και ο ταχύς επιμερισμός τους σε ειδικούς χώρους από τις κρατικές αρχές, δεδομένου ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Επικράτεια λειτουργούν ασύντακτα και χωρίς κοινό πλαίσιο αρχών.

Κοινός τόπος στις εκτιμήσεις πολιτικών στελεχών σε όλα τα κόμματα, είναι ότι η Ελλάδα είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που εκτός από την ανθρωπιστική διάσταση, αποκτά ειδικό βάρος εθνικής σημασίας με υπέρμετρες εκτός τούτων δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Στην πράξη, οι εσωτερικοί έλεγχοι επανέρχονται στην Ε.Ε,  τα ευρωπαϊκά σύνορα έχουν μετατοπιστεί βορειότερα, όπου Σκόπια και Βουλγαρία που πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις, αξιοποιώντας την ευκαιρία εμφανίζονται ως θεματοφύλακες της ευρωπαϊκής ασφάλειας- ένα θέμα που αναδύεται δραματικά μετά το λουτρό αίματος στο Βέλγιο.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μάλιστα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να ανεγείρει φράχτη, προσθέτοντας με απαξιωτικό τόνο για την Αθήνα: «η κύρια απειλή προέρχεται από τα σύνορα με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη σε μήκος έκταση που είναι απροστάτευτη και προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα τους προηγούμενους μήνες. Είμαστε έτοιμοι για την ανέγερση φράχτη αν χρειαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2013 η Βουλγαρία άρχισε την κατασκευή ενός φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Μέχρι στιγμής έχει υψωθεί φράχτης μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων από τα 166 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Γ.Χ.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman