ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Συσσωρευμένη οργή και απελπισία στην Ειδομένη

Tweet
Share
Tweet
Share

Συναισθήματα όπως οργή και απόγνωση επικρατούν μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών στην Ειδομένη, η οποία εξελίσσεται σε ένα «καζάνι» που βράζει, έπειτα από τις νέες φήμες που διαδόθηκαν το Σάββατο περί ανοίγματος των συνόρων.

Οι φήμες αυτές οδήγησαν πολλούς να εγκαταλείψουν τα κέντρα φιλοξενίας όπου διέμεναν και να επιστρέψουν την Κυριακή στα σύνορα με τα Σκόπια, προκειμένου να είναι εκεί τη στιγμή που θα άνοιγαν τα σύνορα, σύμφωνα με τις φήμες, και να περάσουν στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο «Ant1», προς την Ειδομένη κατευθύνθηκαν όχι μόνο πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν σε κέντρα φιλοξενίας της βορείου Ελλάδος, αλλά ακόμη και άτομα από το λιμάνι του Πειραιά.

Ομάδες προσφύγων και μεταναστών συγκεντρώθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα το πρωί της Κυριακής.

Ωστόσο, μια άλλη ομάδα προσπάθησε να τους μεταπείσει, λέγοντάς τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Ύστερα από έντονες συζητήσεις μεταξύ τους και κάποιες στιγμές έντασης, τελικά επικράτησε ηρεμία.

Η αστυνομία προσπάθησε, με ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Ενδεικτικό της απόγνωσης είναι ότι μεταξύ αυτών που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα ήταν και άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων, κάποιοι κρατούσαν στα χέρια και ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων. Ακόμη κρατούσαν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα». Επίσης τραγουδούσαν σκοπούς της πατρίδας τους.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κυρίτσης, επικεφαλής του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, απέδωσε τη διάδοση φημών σε «παρεξηγήσεις και λάθη», αλλά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την παραπλάνηση των προσφύγων.

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, «συνεχίζεται η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου στην Ειδομένη», κάνοντας παράλληλα έκκληση σε ΜΚΟ και αλληλέγγυους να μην αφήνουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman