ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δραστική μείωση προσφυγικών ροών στην Ελλάδα- Αναζητούνται εναλλακτικές διαδρομές

Tweet
Share
Tweet
Share

Φρένα φαίνεται να βάζει η Τουρκία στις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές και η διάδοση στους κύκλους των προσφύγων ότι πλέον ο βαλκανικός δρόμος κλείνει φέρνει αποτελέσματα έστω προς στιγμήν.

 

Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή και μέχρι σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 144 άτομα κυρίως Πακιστανοί μετανάστες. Στη Λέσβο, χθες και μέχρι σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί, αποβιβάσθηκαν 17 άτομα. Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 63, ενώ στη Σάμο αποβιβάσθηκαν 64 άτομα. Πάντως όπως σημειώνει η κυριακάτικη έκδοση της FAS ήδη οι διακινητές φέρονται έτοιμοι να ανοίξουν νέο θαλάσσιο δρόμο (Τουρκία, Ελλάδα με κατάληξη Ιταλία), ώστε να διοχετεύσουν του πληθυσμούς που υπάρχουν σε Ελλάδα και Τουρκία αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα σκάφη, μάλιστα με ταρίφες που φτάνουν και τα 5000 δολάρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, η ζήτηση για εναλλακτικές διαδρομές προς την κεντρική Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και οι Αρχές φοβούνται πως αυτές οι νέες εναλλακτικές διαδρομές που φέρεται να εξετάζουν οι διακινητές θα είναι μόνο η αρχή.

Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι 686 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 337 στη Σάμο.

Να σημειωθεί ότι από τις 20 Μαρτίου μέχρι σήμερα, δηλαδή σε διάρκεια σε οκτώ ημερών, στα νησιά, ουσιαστικά, μπήκαν 3085 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός εντυπωσιακά μειωμένος σε σχέση με το τι είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων και συγκεκριμένα οι 2696 μπήκαν στην Ελλάδα τις τρεις πρώτες μέρες της συμφωνίας και προπάντων την πρώτη, δείχνει ότι ο αριθμός των όσων περνάν στην Ελλάδα βαίνει συνεχώς μειούμενος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρό πλήγμα κατά των διακινητών έφεραν οι αρχές με την αποκάλυψη δικτύου πλαστογράφων στην Κω.

Από εκεί και πέρα με βάση το σημερινό δελτίο της καταγραφής των προσφύγων στην Ελλάδα παραμένουν πάνω από 50.146 άνθρωποι, με τους 28548 να είναι στη Β. Ελλάδα, 2,879 στην Κεντρική, 14430 στην Αττική και 4289 στα νησιά. Οι θέσεις σε χώρους φιλοξενίας ξεπερνούν τις 39 χιλιάδες.

Γ.Α.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman