ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Κλείνει» η αξιολόγηση μέχρι τις 15 Απριλίου με σκληρά ανταλλάγματα

Tweet
Share
Tweet
Share

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει ως τις 15 Απριλίου αφού μετά υπάρχει και η Σύνοδος του ΔΝΤ. Σύγκλιση απόψεων διαπιστώνονται μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης, με το δημοσιονομικό να κλείνει με μέτρα της τάξης του 3% του ΑΕΠ.

 

Σύμφωνα με το οικονομικό στέλεχος οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση του ΔΝΤ που ζητούσε μέτρα της τάξης του 4,5% και αποδέχτηκαν τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που ήταν και απαίτηση της Κομισιόν αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. για το 2018.

Πάντως το στέλεχος φάνηκε να προβληματίζεται από τις δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος αν και όπως είπε το ΔΝΤ θέλει να προχωρήσουν και θα προχωρήσουν ενώ τόνισε ότι αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ουσιαστικά θα κλείσει και η αξιολόγηση.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση για την ανάγκη να κλείσει το ασφαλιστικό με τρόπο πολιτικά διαχειρίσιμο αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το «αντάλλαγμα» είναι σκληρές αποφάσεις από την πλευρά της Αθήνας στο δημοσιονομικό.

Καθόλου τυχαία άλλωστε ο Β. Σόιμπλε είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως αν η Ελλάδα δεν μπορεί να κόψει περαιτέρω συντάξεις θα πρέπει από κοινού με τους θεσμούς να βρουν άλλες λύσεις.

Οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν το Σάββατο 2 Απριλίου στην Αθήνα, προκειμένου από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν βρεθεί τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, ώστε να έχουν οι εκ του σύνεγγυς συζητήσεις γρήγορη πρόοδο.

Στα σχέδια, λοιπόν, της κυβέρνησης και των θεσμών βρίσκονται, εκτός από την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος με μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, και ένα πλήθος αλλαγών στους έμμεσους φόρους.

Το σενάριο επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές παρότι τέθηκε νωρίς στη συζήτηση, αποσύρθηκε λόγω των έντονων αντιδράσεων των δανειστών.

Μεταξύ των βασικότερων μέτρων που εξετάζονται είναι η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία κατά 200 εκατ. ευρώ (επιπλέον της αύξησης κατά 350 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η μείωση των εσόδων από την πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών).

Παράλληλα, εξετάζονται η αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων, η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για κάποια προϊόντα, η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία.

Επειδή στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολόγησης μεγάλης μερίδας βασικών αγαθών και υπηρεσιών, η οποία θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για μια οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει (κάτι που αναγνωρίζουν και οι δανειστές), στο υπουργείο Οικονομικών περνούν από «κόσκινο» τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να βρεθούν κονδύλια που θα μπορούσαν να μειωθούν και να μετριάσουν την ανάγκη για αύξηση της φορολογίας.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman