ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ευρωκοινοβούλιο: Γρήγορο κλείσιμο αξιολόγησης και ελάφρυνση χρέους

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Την ελπίδα ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα με επιτυχία, σε συνδυασμό με μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, Roberto Gualtieri, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υπουργούς της κυβέρνησης και τον επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Gualtieri σημείωσε ότι η διαφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό ως το 2018 είναι πολύ περιορισμένη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό 3,5% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση και το ευρωκοινοβούλιο παραδέχονται ένα 3%.

Ερωτηθέντες οι ευρωβουλευτές κατά πόσο η Κομισιόν -σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο- τους είπε εάν μπορούν να χαλαρώσουν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, ώστε να είναι και λιγότερα τα μέτρα, τονίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν να τηρηθούν ακριβώς αυτοί οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο και ότι αυτά που εκφράστηκαν από τον κ. Τόμσεν μέσω του blog του, περί εκτιμήσεων για μέτρα 9 δισ. ευρώ έως το 2018, είναι ουσιαστικά αυστηροποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ο πρόεδρος Gualtieri ολοκλήρωσε την αποστολή δηλώνοντας: «Έχω εντυπωσιαστεί ιδιαιτέρως με την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνησή του, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, και να επιδιώξει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εργασία που απομένει πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί, καθώς και τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι.Ευελπιστούμε ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Μία θετική και γρήγορη κατάληξη θα βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας που είναι αναγκαίοι παράγοντες για την ανάκαμψη και την διατηρήσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».

«Τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις: ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επωμιστεί άλλες περιττές δυσκολίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει πως θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα σε τρέχουσα βάση, αλλά θα συνεχίσουμε να εξασφαλίζουμε την πλήρη διαφάνεια του προγράμματος και τον κατάλληλο δημοκρατικό διάλογο σε ζητήματα σημαντικά για την σταθερότητα και την ευημερία της ευρωζώνης.

Ήδη έχω προσκαλέσει τον αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Μοσκοβισί για μια ακρόαση στην Ομάδα Εργασίας με σκοπό να συζητήσουμε μαζί τους τις προθέσεις της Επιτροπής όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος», κατέληξε.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.