ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στο Βερολίνο κρίνεται η αξιολόγηση μετά την μετωπική Μαξίμου-ΔΝΤ

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι αποκαλύψεις των WikiLeaks απλώνουν βαρειά σκιά πάνω από τις διαπραγματεύσεις, οδηγώντας τις σχέσεις Μαξίμου- ΔΝΤ σε μετωπική.

Περισσότερο ανησυχητικό, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ότι επιστρέφει πλησίστιος ο κίνδυνος να παραταθεί η αξιολόγηση και να ξανάρθουν στο προσκήνιο οι εφιάλτες του περασμένου θέρους, όταν στέγνωσαν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. 

Ο πρωθυπουργός που επικοινώνησε ήδη με την Άνγκελα Μέρκελ –«η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τον Απρίλιο», φέρεται να του είπε-θα συνεχίσει και σήμερα τις τηλεφωνικές επαφές με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φ. Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, ενώ σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει στη Βουλή θα εξετάσει τα νέα δεδομένα. 

Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς πάντως, να θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του Πωλ Τόμσεν, προσκρούει στην άκαμπτη θέση της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία όχι μόνο πρόσφερε απόλυτη κάλυψη στους αξιωματούχους του Ταμείου, αλλά έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Αθήνα και εμμέσως και στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. 

Αν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, τότε, σύμφωνα με το Ταμείο θα πρέπει να είναι διατεθειμένες να βάλλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, μειώνοντας το ύψος του χρέους. Στη συζήτηση αυτή, ωστόσο, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να συμμετάσχει. 

Στις συνθήκες αυτές, προδιαγράφεται ήδη ο κίνδυνος οι προθεσμίες που έχουν τεθεί να παρέλθουν άκαρπες και η αξιολόγηση να παραταθεί πέραν του προβλεπομένου. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαΐου, τότε η διαπραγμάτευση θα διακοπεί, ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου και η χώρα θα βρεθεί σε κλοιό πιστωτικής ασφυξίας. 

Το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται κυρίως στα δυτικά κέντρα αποφάσεων από τα οποία εξαρτάται και πάλι η τύχη της Ελλάδας, στην οποία αναγνωρίζεται ως ύστατο ελαφρυντικό το γεγονός ότι αναλαμβάνει ουσιαστικά μόνη της, την επαχθή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. 

Το Μαξίμου, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν εμπιστεύεται τον Π. Τόμσεν και ζητά την αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ESM, ωστόσο, όλα αυτά θα κριθούν στις συναντήσεις που θα έχουν στο Βερολίνο οι ισχυρές κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, αλλά και το δίδυμο Σόϊμπλε- Τόμσεν, όπου θα τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα του «Έλληνα ασθενή» και κυρίως το αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. 

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί την συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητη αλλά αρνείται να δεχτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που εισηγείται το ΔΝΤ. 

Το Βερολίνο, πάντως, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τον Πωλ Τόμσεν να επιδιώκει να «εκβιάσει» την καγκελάριο ώστε να προσχωρήσει στις θέσεις του ΔΝΤ, αναφορικά με τα μέτρα λιτότητας που πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα. 

Τα μέτρα, όπως είναι πρόδηλο, είναι σε κάθε περίπτωση αναπόφευκτα. Μένει να διευκρινιστεί αν το μίγμα θα είναι περισσότερο ευρωπαϊκό ή θα έχει την σφραγίδα του Ταμείου, εκτός αν στο μεταξύ εξευρεθεί μια ενδιάμεση συμβιβαστική λύση, που θα δίνει προσωρινό αδιέξοδο από τη διαφαινόμενη εξάντληση της ρευστότητας.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman