ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μοσκοβισί: Οι πολυεθνικές να πληρώνουν φόρους εκεί που βγάζουν τα κέρδη

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν φόρους εκεί που βγάζουν τα κέρδη τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν διαδικασίες επιθετικής μείωσης φορολογίας, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στον τρόπο με τον οποίον οι εταιρείες πληρώνουν μικρό ή καθόλου φόρο σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, μέσω θυγατρικών που στήνουν σε άλλες χώρες ειδικά για φορολογικούς λόγους.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν τους φόρους τους εκεί που παράγουν κέρδη», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως προσχέδιο οδηγίας για τη φορολογία των πολυεθνικών βρίσκεται τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά πως η φοροαποφυγή των πολυεθνικών κοστίζει στις χώρες της ΕΕ περίπου 70 δις. ευρώ ετησίως σε χαμένα έσοδα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτή η φοροαποφυγή εκμεταλλεύεται με νόμιμο τρόπο τα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας, τα οποία πρέπει τώρα να κλείσουν.

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, το προσχέδιο οδηγίας προτείνει την επιβολή φόρου εισόδου και φόρου εξόδου (entry και exit tax) στα εταιρικά κέρδη που μεταφέρονται σε χώρες χαμηλής φορολόγησης, ώστε τα επίπεδα φορολόγησης να είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν στην χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν τα κέρδη.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman