ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διαπραγμάτευση: Πολιτική λύση για τα «καυτά σημεία» αναζητά η κυβέρνηση

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα αγκάθια του παζαριού με τους δανειστές που δεν είναι άλλα από τα κόκκινα δάνεια και το πώς θα διαμορφωθεί το μπουκέτο περιουσιακών στοιχείων που θα ενταχθεί στο Ειδικό Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, θα «κοπούν» με πολιτική διαπραγμάτευση σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την συνάντηση με τους θεσμούς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

«Έγινε η συζήτηση, για το ποια βήματα χρειάζεται να γίνουν από εδώ μέχρι το Σάββατο για να αρχίσει η μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης -ένα κείμενο που θα έχουμε συναποφασίσει- και που ελπίζουμε να τελειώσει Κυριακή απόγευμα. Άρα, εντοπίσαμε σε ποια θέματα χρειάζεται περισσότερη τεχνική συζήτηση, σε ποια πολιτική συζήτηση και άρα να είμαστε έτοιμοι το Σάββατο -όλο το Σάββατο φαντάζομαι και όλη την Κυριακή είναι η πρόβλεψή μου- να έχουμε αυτό το τελικό κείμενο για να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη. Θα έχουμε το κείμενο και μπορεί η συζήτηση να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα, όπως το χρέος». 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα υπάρξουν δύο εναλλακτικά κείμενα με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση και με αναφορές στο χρέος. Ουσιαστικά έως την Κυριακή θα συνταχθεί ένα κείμενο συμφωνίας με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα παράλληλο κείμενο με το ΔΝΤ με αναφορές προφανώς στο χρέος το οποίο δεν θα είναι απόλυτα ίδιο, αλλά θα αποτυπώνει τα «θέλω» του κάθε Θεσμού. 

«Θα είναι ένα κανονικό κείμενο ότι συμφωνήσαμε να κάνουμε αυτά. Τι είναι η συμφωνία για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Όταν τελειώνεις μια πρώτη αξιολόγηση λες τι πρέπει να κάνεις, τι νομοθετήματα χρειάζεσαι και μετά συζητάς ποια πράγματα θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη δεύτερη αξιολόγηση» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. 

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι αυτή η επιδιωκόμενη συμφωνία, η οποία θα είναι «κάτι σαν Staff Level Agreement» δεν φέρνει και δόση, διότι υπάρχει η διαφωνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και οι αποφάσεις πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup.


«Δεν ξέρω αν τεχνικά λέγεται staff level agreement σε αυτή τη φάση. Θα είναι ένα κείμενο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς –με τον ESM βασικά- και θα υπάρχει και ένα άλλο κείμενο που είναι μαζί με το ΔΝΤ. Αυτά τα κείμενα μοιάζουν, αλλά δεν είναι και ίδια».

«Δεν φέρνει δόση, γιατί όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν. Και το Eurogroup να πει ότι προχωράμε. Άρα δεν είναι ότι…». 

Ο στόχος πάντως για την Ελληνική πλευρά είναι στην Ουάσιγκτον, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, να υπάρξει πρόοδος και μέχρι το Πάσχα να έχουν κλείσει θέματα. Γι΄αυτό και τις τελευταίες ώρες σε επίπεδο κλίματος παρατηρείται έντονος προβληματισμός.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι δεν υπάρχει χρόνος και κυρίως ότι η άλλη πλευρά έχει το πάνω χέρι με βασικό όπλο τη «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης, δηλαδή τη διενέργειά της τμηματικά.

Κάτι τέτοιο όμως, ούτε τις τράπεζες θωρακίζει από σενάρια νέας ανακεφαλαιοποίησης ούτε βοηθά την αλλαγή κλίματος στην οικονομία και το «επενδυτικό σοκ» όπου ομνύουν τα κυβερνητικά στελέχη. 

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman