ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αξιολόγηση: Η «μπάλα» στο γήπεδο της Αθήνας

Tweet
Share
Tweet
Share

Πιεστική ατμόσφαιρα πάνω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαμορφώνουν βαθμιαία ανησυχητικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και κορυφαίων παραγόντων της Ένωσης, οι οποίοι προδιαγράφουν μια διαδικασία μακράς διάρκειας για την αξιολόγηση, αντίστοιχη με αυτήν του περασμένου θέρους που προκάλεσε αφυδάτωση της ρευστότητας.

Είναι πρόδηλο, επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα, ότι οι θεσμοί, έχουν ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων και αναμένουν τώρα, χωρίς ιδιαίτερη σπουδή, την ανταπόκριση της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσει ο φάκελος των μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ και να εκταμιευθούν οι πολυπόθητες δόσεις για την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων.

Πρόκειται, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς,  για ένα ακόμα παιχνίδι νεύρων. Το περιέγραψε με τον τρόπο του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάϊσελμπλουμ ο οποίος με την συγκαταβατική δήλωση ότι «δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», που συνόδευσε με την διαπίστωση πως «η Ελλάδα έχει να λάβει δύσκολες αποφάσεις», έδειξε σε τίνος το μέρος εκδηλώνεται η πίεση.

Ο ίδιος πάντως, για λόγους ισορροπίας, όπως εκτιμάται,  ανέφερε παράλληλα ότι θα ασκήσει επιρροή, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων για το νέο ελληνικό πρόγραμμα με στόχο την επισφράγιση της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει, σύμφωνα με το Euro Insight του MNI, ότι οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Απριλίου είναι περιορισμένες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πιθανότερο είναι, η σχετική διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο.

«Εξακολουθούμε να λέμε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Το βλέπω να ολοκληρώνεται έως τον Ιούλιο»,δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αφετέρου, με δηλώσεις του στο αθηναϊκό πρακτορείο έτερος αξιωματούχος, της Ευρωζώνηςδήλωσε ότι «οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι».

Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Το Σάββατο ξαναρχίζει η διαβούλευση, καθώς, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέστρεψαν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη συζήτηση του Euro Working Group, στον απόηχο των υποκλοπών των συνομιλιών Τόμσεν - Βελκουλέσκου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman