ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Περικοπές 25-30% στις επικουρικές ζητούν οι δανειστές!

Tweet
Share
Tweet
Share

Με «άγριες» περικοπές στις  δαπάνες για επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως θα κλείσει το έλλειμμα των 700 εκατ. ευρώ που προβλέπεται φέτος για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς οι θεσμοί αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και ζητούν μείωση των επικουρικών μέχρι και 25-30%!

Παράλληλα, φαίνεται πως η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει την συμφωνία, προσέρχεται στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινάει σήμερα, έτοιμη να αποδεχτεί ποσοστό αναπλήρωσης κοντά στο 40% για 40 χρόνια εργασίας και να εγκαταλείπει τον στόχο για 45%.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου. Επομένως:

  • για 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 11,55%
  • φθάνει στο 40,7% για τα 40 χρόνια ασφάλισης και
  • ξεπερνά το 45% για τα 42 έτη εργάσιμου βίου.

Πρόκειται για σημαντική υποχώρηση που σηματοδοτεί την απόφαση να μειωθούν οι νέες συντάξεις για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες.

Εν τω μεταξύ, «κλειδωμένες» φαίνεται πως θα πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές 15-20% στα εφάπαξ και οι περικοπές 32% στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Συμφωνία έχει υπάρξει και όσον αφορά στο ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, θα προβλέπεται όριο ηλικίας για την λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Όσοι είναι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός κι αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Κατά τα άλλα κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως «στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman