ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διπλό μήνυμα Κομισιόν στην Αθήνα για ΔΝΤ και «πολιτική διαπραγμάτευση»

Tweet
Share
Tweet
Share

«Απολύτως απαραίτητη» θεωρεί η Κομισιόν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει, πως δεν είναι ανεκτή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με πολιτικά κριτήρια, όπως επιθυμεί το Μαξίμου, από την στιγμή που στο τραπέζι υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία από την πλευρά του Α. Τσίπρα.

Ακολουθώντας πάντως μια αμφίσημη στάση, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Επιτροπής, εκτιμούν ότι οι όποιες διαφορές απόψεων του Ταμείου με την Ευρωζώνη όσον αφορά τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας δεν εμποδίζουν την εκταμίευση κεφαλαίων.

«Έχουμε γενικά κοινή άποψη για τους στόχους του προγράμματος και τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων», είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις εκτιμήσεις», κυρίως για «το πόση προσπάθεια χρειάζεται για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι... αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας επίσης στο ΕΚ, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν προστριβές, ούτε τριγμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον στο πρόγραμμα της Ελλάδας είναι «απολύτως απαραίτητη».

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «στόχος μας είναι η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ή ως το τέλος της εβδομάδας και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης γύρω από το Πάσχα».

«Με το ΔΝΤ έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις. Το να ζητάμε περισσότερα από την Ελλάδα, θα έκανε ζημιά στην ανάπτυξη. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», ανέφερε ο Μοσκοβισί υπογραμμίζοντας πως «είναι αναπόφευκτη η σύνδεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με την δέσμευση μας για το χρέος» .

Ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε στην ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας και ξεκαθάρισε: «Δεν μπορεί να υπάρχουν «τακτικισμοί στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να λάβουμε πολιτικές, δηλαδή υποκειμενικές αποφάσεις. Έχουμε υπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Σαφώς κατανοούμε την ακόμη πιο δύσκολη θέση που έχει βρεθεί η Ελλάδα λόγω και της προσφυγικής κρίσης. Όμως θα πρέπει όλα να επιταχυνθούν. Προκειμένου να υπάρξει επιστροφή της εμπιστοσύνης και επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman