ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προσφυγικό: Ανεξέλεγκτη η δράση «αλληλέγγυων»- Σε ρόλο παρατηρητή η κυβέρνηση

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε απρόβλεπτη μεταβλητή της ούτως ή άλλως προβληματικής διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, αναδεικνύεται η ανεξέλεγκτη δράση τόσο στα σύνορα όσο και στον Πειραιά, ΜΚΟ, αλλά και ομάδων οι οποίες υπό τον μανδύα της «αλληλεγγύης», επιδίδονται σε εμπόριο ελπίδων παρακινώντας τους εγκλωβισμένους σε πράξεις ανυπακοής που οδηγούν σε δεινά απολογητική θέση τη χώρα.

Η ύποπτη, όπως χαρακτηρίζεται από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δράση τους, έφτασε και στα αυτιά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος πάντως περιορίστηκε σε διαπιστώσεις αφήνοντας υπονοούμενα και ερωτήματα για την στάση και τα, ιδιοτελή όπως άφησε να φανεί, κίνητρά τους.

Στις τοπικές κοινωνίες παρατηρείται μια κλιμακούμενη μεταστροφή διαθέσεων, ενώ διάχυτη είναι η δυσφορία της επιχειρηματικής κοινότητας, από τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη και τη μετατροπή τουλιμένος του Πειραιά σε ανοικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Την εκρηκτική ακινησία των πραγμάτων, επιδεινώνει το γεγονός ότι η Συμφωνία των Βρυξελλών παραπαίει. Σύμφωνα δε με τα οριζόμενα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, έχουν επιστραφεί από την έναρξη εφαρμογής της στην Τουρκία μέσω του λιμένα του Δικελί συνολικά, μόλις 325 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες.

Ικανοποιημένο το Βερολίνο

Οι εκτιμήσεις επ΄ αυτού πάντως, ποικίλουν. Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συμφωνίας, ενώ επισημαίνει ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά.

«Ως ενδιάμεση αξιολόγηση, θα λέγαμε ότι οι πρώτες μέρες εφαρμογής δείχνουν ότι οι εξελίξεις πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός εκείνων που ξεκινούν από την Τουρκία προς την Ελλάδα με τη βοήθεια διακινητών και με κίνδυνο της ζωής τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πριν από 4 ή 8 εβδομάδες», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωποςΣτέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος επανέλαβε ότι «από την γερμανική πλευρά υπάρχει κάθε καλή θέληση να στηρίξουμε έμπρακτα τους Έλληνες, με βάση αυτά που ζητούνται συντονισμένα από την Επιτροπή».

Ο κ. Ζάιμπερτ, εκτιμά ότι η καθυστέρηση που σημειώνεται στην εξέταση των αιτημάτων παροχής ασύλου, είναι φυσιολογική. Ωστόσο, η αντιστράτηγος τηςΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, επισημαίνει ότι μόνο για την περίπτωση όσων δηλώνουν πρόσφυγες στη Λέσβο και έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα, η εξέταση θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Υπό το κλίμα αυτό, η έκθεση αξιολόγησης των μέτρων τα οποία έχει πάρει η Ελλάδα σε συνέχεια των συστάσεων του Συμβουλίου έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, αναμένεται να υιοθετηθεί στο σημερινό Κολέγιο των Επιτρόπων.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα αυτή ηαξιολόγηση αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον, αύριο θα δημοσιευθεί η δεύτερη μηνιαία έκθεση της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

Τρέχουν εκ των υστέρων

Όσα συνέβησαν, πάντως τις προηγούμενες ώρας, εγείρουν ανησυχίες εντός και εκτός χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εγκλωβισμένους από την Ειδομένη και υπενθύμισε πως η Αθήνα «είχε υποσχεθεί να μεριμνήσει για τους πρόσφυγες στο έδαφός της».

Θορυβημένη εκ των υστέρων και η κυβέρνηση, αποφάσισε να εντείνει τον έλεγχο σε οχήματα με προορισμό την Ειδομένη. Από χθες το πρωί αστυνομικοί, σταματούν ΙΧ και ημιφορτηγά στη γέφυρα του Αξιού και ελέγχουν τους επιβάτες, ενώ η προσοχή στρέφεται σε μέλη ΜΚΟ, κάποια από τα οποία μπαινοβγαίνουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Ο πρόεδρος του κρατιδίου, Γκιόργκι Ιβάνοφ ζήτησε ενημέρωση από την Αθήνα για τη δράση τους και, καλύπτοντας απολύτως τις αρχές για το όργιο καταστολής ακόμα και εντός ελληνικού εδάφους από τη Σκοπιανή αστυνομία, δήλωσε «κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα».

Αποσυμπιέζεται ο Πειραιάς- Νέες φωτιές στο Ελληνικό

Στον Πειραιά, είναι θετική η ένδειξη ότι 700 πρόσφυγες πείστηκαν να αναχωρήσουν για το Κέντρο του Σκαραμαγκά, ωστόσο, παραμένουν στο λιμάνι με άγνωστες προθέσεις περί τα 3.800 άτομα. Τα προβλήματα, πέραν των οικονομικών επιπτώσεων είναι οξυμμένα, με αποτέλεσμα χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, να ζητήσει τον ψεκασμό όλων των χώρων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ελονοσίας.

Ηχηρή προειδοποίηση όμως, απευθύνει και η διοίκηση της «Ελληνικό ΑΕ», εξαιτίας της παραμονής περίπου 6.000 προσφύγων και μεταναστών στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας, που έχει διαμορφωθεί στο παλιό αεροδρόμιο.

Σε επιστολή-έκκληση κάνει λόγο για την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες του χώρου.

«Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις, αλλά και πέριξ αυτών, έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους τους εμπλεκόμενους, δεδομένου ότι στους παραχωρηθέντες χώρους έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που έχει δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις...», αναφέρει η επιστολή και συνεχίζει:

«Επίσης, αν και έχει παραχωρηθεί μόνο το ισόγειο και ο πρώτος όροφος του κτιρίου αφίξεων, όπως μας ζητήθηκε από το Υπουργείο, οι πρόσφυγες έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα κτίρια της εισόδου του πρώην Αεροδρομίου και έχουν στήσει σκηνές στις πυλωτές αυτών των κτιρίων».

«Δεδομένου δε ότι ορισμένες εγκαταστάσεις (εκθεσιακό κέντρο, βοηθητικό γήπεδο μπάσκετ κλπ.) φιλοξενούν εκδηλώσεις, τις οποίες προφανώς επισκέπτεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, υπάρχει κίνδυνος για πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων και ανεξέλεγκτων καταστάσεων», προειδοποιεί.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman