ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διαπραγμάτευση: Η κυβέρνηση που «αντιστέκεται», οι συντάξεις και τα προαναγγελθέντα νομοσχέδια

Tweet
Share
Tweet
Share

«Σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων, ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς», δήλωσε με νόημα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου.

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, παραχώρησαν στο υπουργείο Οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για τις συντάξεις.

«Κόκκινες γραμμές για φόρους και συντάξεις-Έρχονται τα νομοσχέδια»

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, το απόγευμα της Τρίτης 12 Απριλίου, σύμφωνα με τη νέα φορολογικά κλίμακα, που θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό, τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι 32.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Αναλύοντας το νέο φορολογικό είπε επίσης ότι: «Τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται ως ενιαίο εισόδημα».

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχει υπάρξει συζήτηση με τους θεσμούς για το πώς θα είναι δομικά καλύτερο νομοσχέδιο και εξήγησε ότι: η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και θα μειώνεται 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

«Κόκκινες γραμμές υπάρχουν και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Στο φόρο εισοδήματος έπρεπε να βρούμε 1% του ΑΕΠ και 1% του ΑΕΠ βρήκαμε. Διορθώσαμε τις απότομες επιβαρύνσεις και κάναμε μικρή μείωση του αφορολόγητου. Δεν θα κάνουμε άλλη. Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» ξεκαθάρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Έκτακτα Eurogroup

"Χθες διαπιστώσαμε ότι ενώ είμαστε κοντά στα μεγάλα θέματα υπάρχουν πολλά μικρότερα θέματα για τα οποία δεν θα μπορούσαμε σε 10 – 15 ώρες να λύσουμε", υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε συνέντευξη τύπου.

Όπως είπε έτσι όλοι μαζί συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και αποφασίσαμε αφού υπάρχει ο περιορισμός της Συνόδου του ΔΝΤ να διακόψουμε και να συνεχίσουμε από Δευτέρα με στόχο συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.

«Δεδομένου ωστόσο ότι το Eurogroup της 22 Απριλίου είναι άτυπο ποιο πιθανό είναι να γίνει έκτακτο Eurogroup Δευτέρα ή Τρίτη», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μία κυρίαρχη κυβέρνηση».

Όπως πρόσθεσε: «Είναι σωστό να διαβουλευόμαστε με τους θεσμούς, να τους ακούμε για το πώς θα φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα έχει τον τελικό λόγο».

Ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση τα έχει «σπάσει» με τους θεσμούς.

«Είναι πολύπλοκη και πολυσύνθετη η συζήτηση με τους θεσμούς, υπάρχουν πολλοί παίκτες και δεν συμφωνούν πάντα ανάμεσά τους» είπε.

«Ξέρετε για παράδειγμα ότι το ΔΝΤ έχει σκληρότερες θέσεις για τις συντάξεις και για το αφορολόγητο απ’ ό, τι οι άλλοι θεσμοί. Μπαίνουμε σε μια συζήτηση καλοπροαίρετα, αλλά έχουμε κόκκινες γραμμές. Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση είναι κυρίαρχη. Μάλιστα είπε ότι κανείς δεν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστερεί. Θέλουμε να βάλουμε ψηλά τα θέματα της ανάπτυξης» είπε.

Κατρούγκαλος: «Υπερκαλύψαμε τους στόχους-Καμία μείωση σε κύρια και επικουρική»

«Έχουμε ενσωματώσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και έχουμε υπερκαλύψει τους στόχους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται μαζί με το Φορολογικό, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

"Η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ", δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για τις κύριες συντάξεις υποσχέθηκε απόλυτη προστασία και μετά το 2018. Θα αρχίσουν μάλιστα να αυξάνονται, όταν οι υπάρχουσες συντάξεις ευθυγραμμιστούν με τις νέες, βάσει του νέου συστήματος υπολογισμού, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με τις επικουρικές, μειώσεις θα υποστεί το 10% περίπου των υφιστάμενων συνταξιούχων.

Μικρές και μεσαίες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ύψος των συντάξεων, πάνω από το οποίο θα υπάρξει μείωση.

Η αναπροσαρμογή του 10% των συντάξεων εντάσσεται στο «τρίπτυχο μέτρων» για το ΕΤΕΑ, το οποίο επίσης περιλαμβάνει χρήση αποθεματικών και «λελογισμένη» αύξηση των εισφορών.

Το ΕΚΑΣ διατηρείται και θα καταργηθεί σταδιακά, όπως προβλέπουν οι προϋπάρχουσες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από ισονομία, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, καθώς θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

«Μέχρι 22 Απριλίου η λύση για τα κόκκινα δάνεια»

Έχουμε προσεγγίσει ένα κοινό τόπο και πιστεύω πως έως τις 22 Απριλίου θα έχουμε λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων, τόνισε ο κ. Σταθάκης.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των  όποιων εκκρεμοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε πως η προσέγγιση μας είναι γνωστή θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην ανοίξει η αγορά άμεσα.

Σε ό, τι αφορά τις αλλαγές στο Νόμο Δένδια σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο κανόνων για τη ρύθμιση χρεών που θα οδηγεί σε βιώσιμες καταστάσεις τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει Plan B δήλωσε πως «εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα ότι θα κλείσει η συμφωνία».

Συμπλήρωσε πώς μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς είναι τα ενήμερα δάνεια.

Τέλος αξίζει να επισημάνουμε πως λόγω της έντασης που επικράτησε στο χώρο όπου λάμβανε χώρα η συνέντευξη Τύπου, τελείωσε νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman