ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κοιτίδες αλματώδους ανάπτυξης για την Ελλάδα τα startups

Tweet
Share
Tweet
Share

Περιορισμένη προς το παρόν είναι η συνεισφορά των τεχνολογικών startups και των clusters πληροφορικής στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο υπάρχει προοπτική διαμόρφωσής της έως και τα 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για τα βασικά συμπεράσματα του νέου τεύχους των περιοδικών ερευνών συγκυρίας για τις ΜμΕ από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

«Βασική διαπίστωση της ανάλυσης είναι ότι η συνεισφορά των τεχνολογικών startups και των clusters πληροφορικής είναι πολύ περιορισμένη κατά την τρέχουσα συγκυρία (της τάξης των €200 εκ. ετησίως σε όρους προστιθέμενης αξίας), ωστόσο χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή δυναμική η οποία εκτιμάται ότι σχεδόν θα πενταπλασιάσει τη συνεισφορά τους μέχρι το 2020 (προσεγγίζοντας τα €900 εκ. ετησίως σε όρους προστιθέμενης αξίας)» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας. 
Και προσθέτουν πως εξίσου σημαντικό είναι το συμπέρασμα ότι θεσμικά κυρίως ελλείμματα κρατούν τους δύο αυτούς πυρήνες ανάπτυξης σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα.


Σε συνδυασμό με τη χαμηλή διαθεσιμότητα ιδιωτικών χρηματοδοτικών κεφαλαίων και την ασθενή διασύνδεση του επιχειρηματικού τομέα με ακαδημαϊκούς φορείς, κρατούν χαμηλά τον αριθμό όσο και τη μέση αποτίμηση των ελληνικών startups.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι σε περίπτωση που το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον προσέγγιζε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι τεχνολογικές startups και τα clusters πληροφορικής θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι και €5 δις ετησίως (και 80.000 νέες θέσεις εργασίας).


Βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, οι ελληνικές startups εμφανίζουν υψηλότερη ανάπτυξη από τον λοιπό κλάδο, καθώς πέτυχαν υψηλότερο ρυθμό αύξησης πωλήσεων στο διάστημα 2008 - 2015 (18% κατά μέσο όρο ετησίως έναντι 5% για τις λοιπές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορικής).


Πάντως, η έρευνα δείχνει γενικότερα ότι οι επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφορικής εμφανίζοντας ανθεκτικές στην κρίση με αιχμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες αύξησαν τις πωλήσεις του κατά 6% ετησίως την περίοδο 2009-2014 έναντι πτώσης 0,2% για τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.


Η μελέτη δείχνει ακόμη ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες πληροφορικής που είναι μέλη cluster έχουν μέση ετήσια αύξηση πωλήσεων 17% στο διάστημα 2008-2015 έναντι 5% για τις υπόλοιπες μικρομεσαίες του κλάδου. Όμως, στο cluster της Αθήνας βρίσκεται μόλις το 3% των επιχειρήσεων πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στην πόλη, όταν το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό ανέρχεται στο 30%.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman