ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ντάισελμπλουμ: Απαραίτητο το ΔΝΤ, ανοίγει η συζήτηση για χρέος

Tweet
Share
Tweet
Share

Στην εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν οδεύει προς κρίση προέβη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο CNBC, τονίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει νέα δάνεια για την Ελλάδα είναι κοντά.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία, οπότε δεν συμφωνώ με την όλη συζήτηση περί ελληνικής κρίσης. Εάν συγκεντρωθούμε στο πού στεκόμαστε και προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες θα έχουμε τελειώσει πολύ πριν το καλοκαίρι», τόνισε ο Ντάισελμπλουμεκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην υπάρξει κίνδυνος για την Ελλάδα για γραμμή πίστωσης πριν εκταμιευτούν τα χρήματα του νέου ελληνικού πακέτου.

Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αφού η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, της φορολογίας και των ιδιωτικοποιήσεων μεταξύ άλλων, «θα φτάσουμε στο ζήτημα του χρέους και θα δούμε τι πρέπει να γίνει τώρα ή αργότερα».

Όπως σημειώνει το CNBC, οι σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν ήταν και οι ευκολότερες, από τότε που ζητήθηκε από τη χώρα να ολοκληρώσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα το ζήτημα του χρέους παρέμεινε ανοιχτό, με την Ελλάδα να τονίζει ότι αυτό θα πρέπει να ελαφρυνθεί προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη βρίσκοντας στήριξη και στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ωστόσο μέλη της ευρωζώνης όπως η Γερμανία βρίσκονται αντίθετοι σε αυτό το ζήτημα.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε στο CNBC ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει το ζήτημα του χρέους με την Ελλάδα αλλά είναι ζωτικής σημασίας να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. 

«Νομίζω ότι οι Έλληνες κατανοούν πλήρως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ πραγματικά βοηθάει την Ελλάδα, όπου το ζήτημα του χρέους είναι ανησυχητικό, διότι το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Το κατά πόσο εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πόσα και πότε, μένει να συζητηθεί, αλλά το ΔΝΤ ουσιαστικά στηρίζει την Ελλάδα σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.

«Γι 'αυτό πραγματικά χρειαζόμαστε το ΔΝΤ μαζί μας στο πρόγραμμα, για να υπάρξει η απαραίτητη ισορροπία», είπε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται στον ορίζοντα.

«Έχουμε υποσχεθεί στην Ελλάδα ότι, αν χρειαστεί, θα κάνουμε περισσότερα για να την ανακουφίσουμε από το βάρος του χρέους της και ότι η υπόσχεση αυτή στέκει ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να συζητήσουμε για το τι περισσότερο χρειάζεται να γίνει. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι το σενάριο να αποχωρήσει το ΔΝΤ,  χρειάζομαι τη συμμετοχή τους.  Οικονομικά συμμετέχουν, όμως είναι πολύ πολύτιμοι και στην ουσία, έχουν μεγάλη εμπειρία και μας κρατούν συγκεντρωμένους στο στόχο. Διαβεβαιώνουν ότι αυτά που κάνουμε είναι αξιόπιστα και ότι μπορούμε να επιμείνουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, οπότε για μένα το ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας», σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών .

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman