ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χ.Α.: Βαθιές ανάσες με ράλι στις τράπεζες

Tweet
Share
Tweet
Share

Υψηλά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έχει διασπάσει ανοδικά και τα επίπεδα των 560 μονάδων κινούμενη προς την περιοχή των 570, με τις τραπεζικές μετοχές να πραγματοποιούν εκρηκτική άνοδο.

H αγορά ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ δίνει την ώθηση που χρειαζόταν το Χρηματιστήριο για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την αδράνεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Η αγορά έκανε υψηλό, πριν τη λήξη των Παραγώγων, στα επίπεδα των 474 μονάδων με +4,56%, ενώ αυτή την ώρα σημειώνει άνοδο 3,6% στις 467 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 115 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 5,5% σημειώνει ο FTSE 25 στις 157 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης κάνει «άλμα» 15% στις 44 μονάδες.

Η ALPHA BANK ενισχύεται 13%, η ΕΘΝΙΚΗ ανεβαίνει 11%, η EUROBANK σημειώνει άνοδο 19% ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κινείται με +21%. Έχουν αλλάξει χέρια 42 εκατ. τεμάχια στην ΕΤΕ, περί τα 26 εκατ. στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ και 11 εκατ. στην EUROBANK.

Ομόλογα του EFSF που έχουν λάβει μέσω των πακέτων στήριξής τους από το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλέον επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πρόκειται για τίτλους ονομαστικής αξίας 37 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία από τις 10 Μαρτίου έχουν τη δυνατότητα να επαναγοραστούν από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ΕΚΤ θα μπορεί να δαπανήσει, στο πλαίσιο των αποφάσεών της, σε πρώτη φάση ένα ποσό της τάξης των 17 δισ. ευρώ περίπου.

Μέσω των συναλλαγών αυτών, οι ελληνικές τράπεζες θα «γράψουν» οφέλη που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ, εξέλιξη πολύ σημαντική στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν από φέτος στην κερδοφορία.

Ανοδικά κινούνται και οι άλλες μετοχές του FTSE 25, με μικρότερη βέβαια ένταση, με τον ΟΠΑΠ να γράφει +2,5%, τον ΟΤΕ +2,2%, τη ΔΕΗ +3,5%, τα ΕΛΠΕ +2,35%. Η Coca Cola HBC σημειώνει άνοδο 0,7%.

Ανοδικά κινούνται και οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣΕΛΛΑΚΤΩΡΓΕΚ ΤΕΡΝΑΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΕΧΑΕ, Viohalco, ΟΛΠ, LAMDA κ.λπ.

Με πτώση κινούνταν προ ολίγου μόνο ο ΤΙΤΑΝ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Dijsselbloem είπε στο CNBC ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει το ζήτημα του χρέους με την Ελλάδα αλλά είναι ζωτικής σημασίας να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, κι ενώ τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στην Ουάσιγκτον και στα μηνύματα από τη διαπραγμάτευση.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman