ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ασφαλιστικό: Όλες οι αλλαγές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου, η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι μερικές από τις βασικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Με στόχο να φύγει το θέμα από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να εκπληρωθούν οι όροι- ή ορισμένοι από αυτούς τουλάχιστον της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, κατατίθεται εντός της ημέρας από την κυβέρνηση στη Βουλή, το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Κυβερνητικοί κύκλοι που έλαβαν μέρος στις διαβουλεύσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, σημείωναν χθες πως επί του ζητήματος, η Αθήνα αποκόμισε την «ενισχυμένη συμπάθεια» των δανειστών, οι οποίοι δείχνουν επί του παρόντος να κατανοούν την δυσχερή πολιτική διαχείριση του πράγματος.

Αυτό φυσικά δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο να ζητήσουν νέες προσαρμογές, όπως άλλωστε έχει ήδη σπεύσει να προδικάσει και το Μαξίμου, υποσχόμενο ότι το νομοσχέδιο επιδέχεται βελτιώσεις και νέες προτάσεις πριν την οριστική διαμόρφωσή και ψήφισή του, στη Βουλή.

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου, η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι μερικές από τις βασικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο.

Ποιες οι κυριότερες αλλαγές

  • Το ύψος της εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, διαμορφώνεται στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και βαίνει μειούμενο κατά 10% στα 346,5 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης. Για λιγότερα από 19 έτη ασφάλισης η μείωση θα είναι 2% ανά έτος, έως τα 15 έτη ασφάλισης.
  • Για τα πρώτα 15 έτη η αναπλήρωση θα είναι 0,77% και βαθμιαία, μετά από 39 έτη ασφάλισης αυξάνεται έως το ποσοστό αναπλήρωσης ύψους 2% ανά τριετία, οδηγώντας σε μειώσεις συντάξεων για όσους έχουν έως 27 έτη ασφάλισης, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά το 28ο έτος ασφάλισης.
  • Υπολογίζονται εξαρχής όλες οι κύριες συντάξεις που έχουν εκδοθεί από το 2002 κι εντεύθεν καθώς για τα προηγούμενα έτη δεν υπάρχουν στοιχεία.
  • Περικοπές συντάξεων, οι οποίες (κύριες και επικουρικές) υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, καθώς και περικοπές επικουρικών, βασικά των δικαιούχων του ΕΤΕΑ, οι οποίοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ.
  • Ορίζεται πλαφόν στα ανώτατα όρια συντάξεων, ώστε το ανώτατο όριο για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία σύνταξη θα είναι 3.088 ευρώ μικτά για το σύνολο των συντάξεων, από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το αντίστοιχο όριο για τη μία σύνταξη θα είναι στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ.
  • Οι συντάξεις χηρείας για όσους δικαιούχους είναι κάτω των 55 ετών θα χορηγούνται μόνο για διάστημα τριών ετών. Μετά την τριετία θα διακόπτονται και θα επαναχορηγούνται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου, με εξαίρεση όσων έχουν υψηλά ποσοστά αναπηρίας ή έχουν ανήλικα τέκνα.
  • Αρχίζει από την 1η Ιουνίου η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ που χορηγείται σήμερα σε περίπου 380.000 δικαιούχους, με ορίζοντα κατάργησης το 2019.  Οι πρώτοι συνταξιούχοι τους οποίους αφορά, είναι περίπου 70.000 άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ.
  • Περικοπές στο εφάπαξ, που θα κυμανθούν από 10%-15%.
  • Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις. Ταυτόχρονα, εισαγωγή νέων κανόνων στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών (6,67% οι εργαζόμενοι και 13,3% οι εργοδότες) για όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, αμειβόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και αγρότες.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman