ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στην αγορά ακινήτων

Tweet
Share
Tweet
Share

Συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τη... «βουτιά» της και για το 2016 η ελληνική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση του Παρατηρητηρίου Τιμών Διαμερισμάτων, που επιμελείται η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ανάλυσης, οι τιμές στην αγορά κατοικίας, ξεκίνησαν να υποχωρούν με το... «καλημέρα» του 2016, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημείωσαν πτώση 4,5%. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο έπαιξε τόσο η διαρκής έλλειψη ζήτησης όσο και οι αυξανόμενες ανάγκες των ιδιοκτητών να κεφαλαιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Τόσο οι μεταχειρισμένες κατοικίες, όσο και οι νεόδμητες καταγράφουν μια εκτενή «ελεύθερη πτώση»· οι μεν μεταχειρισμένες σημειώνουν μείωση-ρεκόρ κατά 4,85% κατά το 2015 (προς το 2014) ενώ οι νεόκτιστες «έπεσαν» κατά 3,2%, σε σχέση με το 3,55% του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.

Στην ανάλυσή της, η εταρεία συμπεριέλαβε πέντε αντιπροσωπευτικές περιοχές του Λεκανοπεδίου (Αμπελόκηποι, Χολαργός, Περιστέρι, Παλαιό Φάληρο και Μαρούσι) και εφαρμόζει συντελεστή μείωσης 20% σε σχέση με τις ζητούμενες τιμές.

Στον... αφρό ο Χολαργός, στα... Τάρταρα το Περιστέρι

Απ' αυτές, την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η περιοχή του Χολαργού, όπου στα νεόδμητα η πτώση περιορίστηκε σε 2% (2.300 ευρώ/τ.μ.), ενώ στα παλαιότερα οι τιμές υποχώρησαν κατά 4,75% και δεν ξεπέρασαν τα 1.250 ευρώ/τ.μ.

Οι χειρότερες επιδόσεις εντοπίζονται στην περιοχή του Περιστερίου, όπου ξεχωρίζει η ετήσια πτώση των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων κατά 8,5% σε μόλις 800 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, από 885 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Αντίστοιχα, στην περιοχή των δυτικών προαστίων καταγράφεται και η μεγαλύτερη πτώση των νεόδμητων κατασκευών, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται πλέον στα 1.350 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, 3,65% χαμηλότερα από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Σημαντική πτώση της τάξεως του 7% καταγράφεται και στα παλαιότερα ακίνητα στο Παλαιό Φάληρο, όπου οι τιμές διαμορφώνονται πλέον σε 1.000 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιάννη Ξυλά, ιδιοκτήτη της Geoaxis και μηχανικού-ορκωτού εκτιμητή RICS, στην εφημερίδα «Καθημερινή», «η πτωτική τάση στην αγορά διαμερισμάτων αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και το 2016, εφόσον το οικονομικό κλίμα δεν εμφανίσει σαφή σημάδια βελτίωσης».

Χιλιάδες οι απούλητες κατοικίες 

Κομβικής σημασίας και μεγάλο «βαρίδι» για την ελληνική αγορά είναι και το βάρος των... 200.000 (!) απούλητων κατοικιών, που παραμένουν απρόσιτες για ομάδες του πληθυσμού που τροφοδότησαν την αγορά τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης, όπως οι νέοι και οι οικονομικοί μετανάστες.

Στεγαστικά δάνεια με... κιάλια

Επίσης, παρατηρείται και ουσιαστική αδυναμία χρηματοδότησης μικρότερων αναπτύξεων, όπως π.χ. κατοικίες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, όπου επισημαίνεται ότι τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο εκταμιεύθηκαν από τα τραπεζικά ιδρύματα 133,3 εκατ. ευρώ για στεγαστικούς λόγους.

Η χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την αγορά κατοικίας περιορίσθηκε κατά 4,1% , έναντι πτώσης 1,6% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2014 προς το 2013.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman