ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μαξίμου: Ασκήσεις πολιτικής διαχείρισης ενόψει σκληρών αποφάσεων για μέτρα

Tweet
Share
Tweet
Share

Μήνυμα στέλνει το Μαξίμου ενόψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης, επιχειρώντας να διαμορφώσει γραμμή άμυνας. «Μόνον εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε και μόνο τότε, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτή και οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Αντιμετωπίζοντας την ασφυκτική πίεση των θεσμών για μέτρα που φτάνουν σχεδόν τα 9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι και να αποδεχτεί να ψηφίσει άμεσα το πακέτο των 5 και πλέον δισ., αλλάκαι να αποφύγει την ψήφιση των υπολοίπων ώστε να αποσείσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Γκρίνια στους βουλευτές

Οι γκρίνιες είναι ισχυρές, καθώς πολλοί βουλευτές συναντούν τη σκληρή κριτική των ψηφοφόρων τους, η οποία γίνεται ενώ ακόμα δεν έχουν δει το πλήρες φορολογικό πακέτο και δεν έχουν ανοίξει το πορτοφόλι. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του βουλευτή Τρικάλων Παπαδόπουλου ότι θα παραιτηθεί εφόσον πάει ο ΦΠΑ στο 24%. Σημαντική θα είναι άλλωστε η επιβάρυνση για τα νοικουριά από τους έμμεσους φόρους που δρομολογείται να επιβληθούν.

Η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά

Πιο συγκεκριμένα το νέο σενάριο φέρνει:

  • Για εφορία με εισόδημα 27.000€: +176€/χρόνο
  • Για βενζίνη: +115€/χρόνο
  • Για Super Market: +25€/χρόνο
  • Για ψυχαγωγία + Εισιτήρια: +40€/χρόνο

Το χαρτί της Eurostat

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για να δώσει το μήνυμα ότι δε θα δεχτεί η κυβέρνηση νέα μέτρα. Παράλληλα, ανέδειξε το «κρυφό χαρτί» που δεν είναι άλλο από τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις της Eurostat.

«Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις. Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η κα Γεροβασίλη και έδωσε το στίγμα για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 22ης Απριλίου επιδιώκει να έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο. Τότε θα συζητηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πρώτη αξιολόγηση του μακροοικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Μετά το διάλλειμμα του Πάσχα, οι απεσταλμένοι των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα για να συνεχίσουν της συζητήσεις της πρώτης αξιολόγησης με τις ελληνικές αρχές με το βλέμμα στην ολοκλήρωση τους το γρηγορότερο δυνατό. Το Eurogroup στις 7 Μαρτίου έλαβε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ουσία ορισμένων σημαντικών ζητημάτων, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε έναν αριθμό κρίσιμων τομέων προτού επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο μέτρων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η γραμμή άμυνας

Ενόψει πάντως της έναρξης των επαφών με τους θεσμούς η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ισχυρά επιχειρήματα να αντιτάξει, ειδικά στο ΔΝΤ. Πιο συγκεκριμένα θεωρεί ότι:

  • η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το ίδιο να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.
  • τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμενόταν
  • η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας
  • τα επόμενα 24ωρα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται και τα στοιχεία αυτά να αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις.

Στο κλίμα αυτό, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό και εύλογο στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του τρέχοντος μηνός. Την θέση αυτή διατυπώνουν με δεδομένο το γεγονός ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει σταθερό στόχο την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι΄αυτό επιδιώκει η αξιολόγηση να κλείσει ακόμη και στο επικείμενο Eurogroup προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και μόνον αυτή, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, επιμένουν οι ίδιες πηγές. 

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman