ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Παππάς: Και πέμπτο κανάλι αν δημοπρατηθεί σε καλή τιμή η τέταρτη άδεια

Tweet
Share
Tweet
Share

«Η πολιτική βούληση που εξέλιπε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αποτελεί την κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει στην αδειοδότηση μέσω συνθηκών πλήρους νομιμότητας και διαφάνειας», τονίζει με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναφορικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για νόμιμες τηλεοπτικές άδειες.

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός αναφέρεται και στην πορεία των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει η αξιολόγηση. «Είμαστε πολύ κοντά στη λύση και ελπίζω πως όλοι θα μείνουν στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας» αναφέρει ο κ. Παππάς, ενώ στο ερώτημα αν υπάρχει σκέψη ή ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, απαντά με κατηγορηματική άρνηση.

«Σε καμία των περιπτώσεων. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής, δεδομένη και είναι η μόνη λύση για τη χώρα αυτή τη στιγμή» τονίζει χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι η προσδοκία της διεύρυνση της συναίνεσης γύρω από την πολιτική της κυβέρνησης είναι μια στόχευση μόνιμη. «Δεν είναι κάτι καινούργιο και νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο να το πετύχουμε» δηλώνει ο Ν. Παππάς. 

Για την ατζέντα του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι πρέπει να σηματοδοτήσει το πέρασμα της οργάνωσης του κόμματος σε καινούργια εποχή. Να ανταποκριθεί το κόμμα σε αυτό που ζήτησε ο λαός να ανταποκριθεί. Να γίνει, όπως δηλώνει, η καρδιά, ο κορμός της αριστερής μεγάλης παράταξης στην Ελλάδα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις τελευταίες εκλογές. Να αντιστοιχήσουμε, το ευρύ εκλογικό μας ακροατήριο με την οργανωμένη βάση. Να οικοδομήσουμε ένα κόμμα μεγάλο και ισχυρό, το οποίο να μπορεί να εγγυηθεί τη μακροχρόνια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα. 

Τερματισμός της ανομίας στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο 

Αναφερόμενος στη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση τηρεί την προεκλογική της δέσμευση για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού χώρου και τον τερματισμό της ανομίας και της ασυδοσίας που χαρακτήριζε το χώρο αυτό και σημειώνει ότι οι όροι που τίθενται, μέσω του νόμου και της προκήρυξης για τη χορήγηση των αδειών απαιτούν την εκπλήρωση αυστηρών προϋποθέσεων από τους συμμετέχοντες ως προς τα οικονομικά τους δεδομένα και την προέλευση των κεφαλαίων τους, με σκοπό τη διαφάνεια και τη διασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας. Ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει επίσης ότι, μέσω της απλοποίησης της διαγωνιστικής διαδικασίας με τη διενέργεια δημοπρασίας και όχι μοριοδοτούμενων κριτηρίων, της διενέργειας διαγωνισμού από επιτροπή που θα συγκροτηθεί από διακεκριμένους επιστήμονες και στελέχη του δημόσιου φορέα και της συνδρομής στον έλεγχο των δικαιολογητικών από διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, διασφαλίζεται πλήρως το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Σε ερώτηση για τον λόγο για τον οποίο δημοπρατούνται τέσσερις άδειες, απάντησε: «Η αντιπολίτευση έλεγε ότι κακώς ορίζουμε των αριθμό των αδειών σε τέσσερις. Ότι είναι πολύ λίγες. Ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσει η αγορά. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που μπορεί να σταθεί όταν και μόνο όταν δημοπρατηθεί και μάλιστα σε καλή τιμή η τέταρτη άδεια. Τότε θα διαπιστώσουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον της αγοράς για παραπάνω. Οι μέχρι τώρα εξελίξεις πάντως δεν δείχνουν να υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα». 

«Πάμε σε ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου τα σχήματα θα είναι οικονομικά βιώσιμα. Τώρα έχουμε μη βιώσιμα σχήματα, ανάγκη τραπεζικού δανεισμού πέραν των ορίων και πίεση για πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να υπάρξουν διευκολύνσεις», σημειώνει ο κ. Παππάς και προσθέτει ότι το τοπίο αυτό είναι που συγκρότησε το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής κόμματα-ΜΜΕ-τράπεζες. Αναφέρει επίσης ότι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διάσπαση της υπάρχουσας διαπλοκής και την εξάλειψη δεν εξαντλούνται μόνο στη διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών αλλά υπάρχει μια συνολική πολιτική στο χώρο των media που συμπληρώνεται από την ίδρυση μητρώου on line εταιρειών του Ίντερνετ, με τη θέσπιση ελέγχου και όρων διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση και τη διαφήμιση των τραπεζών. 

Σε ερώτηση για τους «παίχτες» που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι ένας διεθνής διαγωνισμός για να είναι επιτυχημένος θα πρέπει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες Έλληνες και ξένους. «Η αυξημένη αυτή προσέλκυση θα διευκολύνει και τη μεγιστοποίηση του δημοσιονομικού οφέλους που θα προκύψει από τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας», αναφέρει ο κ. Παππάς και προσθέτει ότι ο διαγωνισμός έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει τη συμμετοχή τόσο σε ήδη λειτουργούσες όσο και σε υπό ίδρυση τηλεοπτικές επιχειρήσεις. 

H Digea 

Ο υπουργός Επικρατείας ερωτηθείς για τη συνεργασία με την ΕΕΤΤ και την Digea μετά την ανακήρυξη των πλειοδοτών, δηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων των μελών της ΕΕΤΤ ενώ για δε τη Digea επισημαίνει ότι «εφόσον έχει τα δικαιώματα χρήσης των συχνοτήτων, οφείλει να παρέχει το δίκτυό της αποκλειστικά και μόνο για την αναμετάδοση των αδειοδοτημένων για την ελληνική επικράτεια ψηφιακών καναλιών».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman