ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στον μηχανισμό εξισορρόπησης αποκλίσεων επικεντρώνεται η συζήτηση με τους δανειστές

Tweet
Share
Tweet
Share

Η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα που αξιώνουν ως εγγύηση οι δανειστές, στην περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 αποδειχθούν ανέφικτοι, προκαλεί ένα αναπάντεχο πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία αναζητεί έναν μηχανισμό εξισορρόπησης πιθανών αποκλίσεων, χωρίς να χρειαστεί να τα νομοθετήσει εκ των προτέρων.

Αντισταθμιστικά, η κυβέρνηση, επιδιώκει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία θα εκληφθεί, όπως προσδοκά το Μαξίμου, ως ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας. 

Η Αθήνα, έχοντας χαμηλώσει τις προσδοκίες της, ενδιαφέρεται κυρίως για τον συμβολικό χαρακτήρα του πράγματος, γνωρίζοντας ότι η μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους δεν είναι αποδεκτή από την πλευρά της Ευρώπης. 

«Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα -πολλά από αυτά δεν έχουν καμία επίπτωση στον Γερμανό ή στον Ολλανδό φορολογούμενο- ώστε να αλλάξουν οι όροι του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζει καθησυχαστικά ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος. 

Όπως προσθέτει, φανερώνοντας τις ελληνικές επιθυμίες, «Αυτό είναι ότι το κριτήριο για να έχουμε ανοικτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση. 
Πραγματικά δεν έχει σημασία ποια τεχνική λύση θα βρεθεί για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα του προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». 

Κυβερνητικές πηγές, που αναγνωρίζουν την δυσχέρεια πολιτικής διαχείρισης των προληπτικών μέτρων τα οποία ισοδυναμούν με οιονεί 4ο Μνημόνιο, επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του θέματος, επισημαίνοντας ότι ανάλογος μηχανισμός είχε ήδη εφαρμοστεί στην Ιταλία και λειτουργεί από καιρό και στην ίδια τη Γερμανία- 
ενεργοποιείται μάλιστα, αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως υποστηρίζουν, θα βοηθήσει να περάσει πιο ανώδυνα το όλο θέμα, χωρίς να χρειαστεί η Βουλή να νομοθετήσει νομικές παραδοξότητες. Στο πλαίσιο αυτό, επικαλούνται την στάση του επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάϊσελμπλουμ ο οποίος δήλωσε συγκεκριμένα: 

«Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά» 

Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, ήταν και οι δηλώσεις Τσακαλώτου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup:

«Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό», είπε.

Βεβαίως, η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα επισκιάζει το γεγονός ότι ήδη οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με την κυβέρνηση, η οποία κάλυψε το έδαφος που αξίωναν οι δανειστές, να έχει συμφωνήσει σε ένα ήδη βαρύ και δύσπεπτο πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ, τα οποία όπως προβλέπουν πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα, είναι μόνο το προοίμιο όσων έπονται.

Περιγράφοντας αυτήν ακριβώς την εικόνα, ο κ. Ντάϊσελμπλουμ σχολίασε: «Πιστεύουμε ότι έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος σχετικά με τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοιχτά - βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία - όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, η δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Σε ορισμένα θέματα πρέπει να γίνει περαιτέρω εργασία για να κλείσουν, αλλά είμαστε πολύ κοντά».

Ο χρόνος ήδη κυλά αντίστροφα και η κυβέρνηση καλείται υπό ασφυκτική πίεση να βαδίσει τα βήματα που απομένουν, ώστε να αποσπάσει την συγκατάθεση των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης. 

Γ.Χ

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman