ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διαπραγμάτευση: «Τα παίζει» όλα στο Eurogroup η κυβέρνηση-Γιατί αποχωρεί το ΔΝΤ

Tweet
Share
Tweet
Share

Στην πιο κρίσιμη καμπή της βρίσκεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά, οι εταίροι μας δεν κάνουν βήμα πίσω και η ελληνική πλευρά προσπαθεί να σώσει ότι είναι εφικτό. Όλα δείχνουν ότι ο δρόμος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μακρύς και το φορτίο που θα κληθεί να σηκώσει ο ελληνικός λαός ιδιαίτερα βαρύ.

Τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που υπέδειξε στην κυβέρνηση ο Ντάισελμπλουμ να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή, αποτελούν τροχοπέδη στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά επιμένει κυρίως για επιβολή εκτάκτων φόρων, ενώ οι δανειστές θέλουν αυτόματες περικοπές δαπανών.

Οι δανειστές και το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από το γεγονός ότι η Αθήνα παρουσίασε μέτρα χωρίς όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έτσι ούτε εκείνοι μπαίνουν σε διαδικασία να τα εγκρίνουν ή να τα απορρίψουν.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ φεύγει από την Αθήνα χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία που θα οδηγούσε σε Eurogroup και θα δρομολογούσε τις εξελίξεις.

Τι ζητά το ΔΝΤ

Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα φεύγει για Ουάσιγκτον με τις εξελίξεις να προσδιορίζουν την ημερομηνία της επιστροφής της ως άγνωστη.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, ζητά από το οικονομικό επιτελείο δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για περικοπές δαπανών ώστε να τις αξιολογήσει, ενώ συντηρεί την «ένταση» με την Ευρώπη αμφισβητώντας τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΔΝΤ, που επικαλείται η εφημερίδα «Real», η επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα αναχωρήσει σήμερα από την Αθήνα χωρίς να έχει διευκρινιστεί η ημερομηνία της επιστροφής της στην Ελλάδα.

Η διακοπή των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, όπως διαρρέεται από την Ουάσιγκτον, δεν οφείλεται μόνο στην απαίτηση των δανειστών για νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων όσο στην έλλειψη κυρίως προτάσεων για το ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να παρθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018.

Με άλλα λόγια, αν το οικονομικό επιτελείο δεν προτείνει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ποιες συγκεκριμένες περικοπές δαπανών πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, τότε οι επικεφαλής των δανειστών δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα.

Στο ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρούν ότι τελικώς θα βρεθεί ένας συμβιβασμός για το ποια μορφή θα πάρει η δέσμευση της κυβέρνησης, ώστε να ξεπεράσει το σκόπελο της νομοθέτησης των έκτακτων μέτρων που πρέπει να επικυρώσει η ελληνική Βουλή.

Όμως, θα πρέπει να παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, συγκεκριμένη λίστα μέτρων που θα συνοδεύεται από μελέτες και αριθμούς που θα είναι συμβατοί και αξιόπιστοι ώστε «να βγαίνουν τα νούμερα».

Εκεί, όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι του ΔΝΤ, βρίσκεται η αιτία του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Παρακαλούν για ένα Eurogroup

Παρά το φιάσκο του πρωθυπουργού με την σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής που ακολούθησε την διακοπή των διαπραγματεύσεων και παρότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για την συνεδρίαση του Eurogroup, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να δηλώνει ικανοποιημένο από τις εξελίξεις.

Σήμερα αναμένεται νέα παρέμβαση Τουσκ, τόσο ως προς το θέμα της Συνόδου κορυφής, όσο κυρίως όμως για το θέμα του Eurogroup, θέματα για τα οποία όμως η γερμανική πλευρά, διά του εκπροσώπου του Β. Σόιμπλε, μπλοκάρει με μια φράση απαιτώντας:

«περισσότερες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για το ελληνικό πρόγραμμα, προτού συναντηθούν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης».

Ψυχρολουσία από τον Ντάισελμπλουμ

Ωστόσο χθες το βράδυ μία ακόμη ψυχρολουσία περίμενε την κυβέρνηση από τις δηλώσεις του  Ντάισελμπλουμ που έκανε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ο οποίος άφησε ανοικτό το πότε θα συγκληθεί το Eurogroup.  «Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν το Eurogroup θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εργαστούμε μαζί με τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση».

Ακόμη και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών άδειασε την ελληνική κυβέρνηση δικαιώνοντας το ΔΝΤ και δήλωσε: «Δεν απαιτούμε προφανώς η Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα. Ζητούμε να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Μετά από αυτό είναι αμφίβολο εάν σήμερα ορισθεί ημερομηνία για το Eurogroup όπως υπολόγιζε το Μέγαρο Μαξίμου ποντάροντας στην μεσολάβηση των Τουσκ και Γιούνκερ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν παρουσιάζει η νέα συνομιλία που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman