ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αξιολόγηση: Η «Ανάσταση» αναβάλλεται για το επόμενο Eurogroup

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε λύση εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, που θα παρακάμπτει τις αξιώσεις ΔΝΤ- Βερολίνου για τη θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων, προσβλέπει το Μαξίμου, μπροστά στο φάσμα ενός δραματικού αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Έχοντας απορρίψει το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται εντός της ημέρας να επικοινωνήσει και πάλι με τον Α. Τσίπρα, αναζητώντας τρόπους άρσης του αδιεξόδου.

Η λύση του επαναλαμβανόμενου δράματος, για το οποίο πάντως αυτήν τη φορά, έχει σημαντική ευθύνη και μέρος των δανειστών, όπως αναγνωρίζουν εξέχοντες Ευρωπαίοι παράγοντες, παραπέμπεται σε προσεχές Eurogroup - το επιβεβαίωσε αυτό και επικεφαλής του Γ. Ντάϊσελμπλουμ - αμέσως μετά τις γιορτές της Ανάστασης.

Με σύμμαχο τις Βρυξέλλες

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, αποτιμούν ως άκρως ενθαρρυντικές τις δηλώσεις πλειάδας κορυφαίων αξιωματούχων, με πρώτη αυτή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις αξιώσεις του ΔΝΤ «παράλογες», επισημαίνοντας αυστηρά, ότι η θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμιά Δημοκρατία στον κόσμο».

Σημειώνουν επίσης τις εκτιμήσεις παραγόντων όπως ο Επίτροπος Μοσκοβισί, που δήλωσε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, με βάση το πλαίσιο του περασμένου Ιουλίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στην παρούσα φάση διαμορφώνεται ένας ιδιότυπος άξονας μεταξύ ΔΝΤ και «ακραίων δυνάμεων» στις οποίες, όπως αφήνουν να εννοηθεί πρωτοστατεί ο Β. Σόϊμπλε, απέναντι στον οποίον συντάσσεται η μετριοπαθής Ευρώπη, διαφωνώντας με την επιβολή προληπτικών μέτρων.

Στο μέτωπο των πρώτων πάντως, προσχώρησε και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ το οποίο στηρίζει την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ελάφρυνση του «ευρωπαϊκού χρέους» και εφαρμογή περισσότερων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας.

Όπως προειδοποίησε μάλιστα την Τετάρτη ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για διεθνή θέματα, Νέϊθαν Στις η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση σε έκτακτο δανεισμό από το ΔΝΤ στην επόμενη φάση του προγράμματος διάσωσης, εάν το χρέος δεν γίνει βιώσιμο.

Δράμα διαρκείας

Πρόκειται ασφαλώς για κλιμάκωση της πίεσης, όπως σχολιάζουν πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα, η οποία κατευθύνεται και προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να στέρξουν στην υιοθέτηση της γραμμής για πρόσθετα μέτρα.

Είναι ευνόητο βεβαίως ότι ούτε και το πακέτο των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο κατά τον Γ. Ντάισελμπλουμ «έχει στο 95% κλείσει», είναι εύπεπτο για τους πολίτες και την δεινοπαθούσα Οικονομία, ιδιαίτερα σε συνθήκες δεινής ταμειακής πίεσης.

Αλλά, όπως υπογραμμίζουν στο Μαξίμου, η «εκβιαστική απαίτηση» για πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία δεν προβλέπονται στη Συμφωνία του Ιουλίου, ενώ, ταυτόχρονα αγνοεί τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurostat, όχι μόνο δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη, αλλά θα στείλει διεθνώς το «λάθος μήνυμα» για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα.

Συνοπτικά, η αβεβαιότητα επανέρχεται δραματικά στην Οικονομία και την πολιτική αγορά, ανακαλώντας ζοφερές μνήμες του περασμένου θέρους. Πολιτικά σενάρια και σχεδιασμοί, διατρέχουν τα κομματικά γραφεία και διαψεύδονται αρμοδίως χωρίς απόλυτους τόνους και τα πράγματα παίρνουν και πάλι χαρακτήρα επείγοντος,  με τη χώρα ξυλάρμενη και σε δράμα διαρκείας.

Γ.Χ

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman