ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κρίσιμη εβδομάδα μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου

Tweet
Share
Tweet
Share

«Η Ανάσταση που προσδοκά ο ελληνικός λαός πράγματι έρχεται» αναφέρει το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο προφανώς στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, όπου πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς σχετικά με τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ και αρνείται να περάσει η κυβέρνηση, ως μη συνταγματικά.

Παρά τα σενάρια περί επαναφοράς του Grexit από τους... σκληρούς της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει τα σενάρια εκλογών και δημοψηφίσματος που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες και εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει με θετικό αποτέλεσμα.

«Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά, από τότε που ξεκίνησε η κρίση», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του πρωθυπουργός και προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως η απόφαση του Eurogroup θα είναι θετική για τις ελληνικές θέσεις. Και αυτό, διότι παρά τις σοβαρές ενστάσεις ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και τη σθεναρή αντίδραση Γιούνκερ, Ντράγκι και Μοσκοβισί, το Ταμείο δεν εμφανίζεται μέχρι στιγμής διατεθειμένο να κάνει πίσω στις αιτιάσεις του, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το μείζον πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι το Ταμείο ζητά όχι μόνο τον αυτόματο «κόφτη», όπως έχει αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά, αλλά συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ύψους 2%, τα οποία θα πρέπει να προέρχονται από τον τομέα των εξόδων (περιστολή δαπανών δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων), αλλά και να έχουν οι ίδιοι οι θεσμοί στα χέρια τους τον εν λόγω «κόφτη». Αντ' αυτού, η κυβέρνηση ζητά τον τελευταίο λόγο να έχει η Eurostat και όχι οι Θεσμοί.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman