ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τσακαλώτος: Η Συμφωνία θα κριθεί μεταξύ ΔΝΤ- Γερμανίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε έναν συμβιβασμό μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, ο οποίος θα άνοιγε τον δρόμο ώστε να γυρίσει το κλίμα στην Ελλάδα και να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών προσβλέπει πλέον η κυβέρνηση.

Μιλώντας στη Βουλή, λίγες ώρες πριν από το Eurogroupτης Δευτέρας η αρνητική έκβαση του οποίου θεωρείται ήδη προδικασμένη, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, αναγνώρισε ότι το τέλος του δράματος, όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει το reporter.gr,  βρίσκεται στη σύνθεση των θέσεων ΔΝΤ και Γερμανίας που σήμερα φαίνεται ανέφικτη.

Αναγνωρίζοντας ότι η τελευταία παρέμβαση της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ,επιδέχεται πολλών αναγνώσεων και περιγράφοντας το τοπίο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος, εξήγησε:

«Το ΔΝΤ μας πιέζει για τον αυτόματο μηχανισμό. Όμως παράλληλα, πιέζει και την Ευρώπη για το χρέος. Την ίδια ώρα η Γερμανία, επιμένει να κλείσει η αξιολόγηση, επιθυμεί διακαώς την παραμονή του Ταμείου, αλλά δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για το χρέος. Οι όροι σε αυτό το τρίγωνο, δεν μπορούν να ισχύσουν ταυτόχρονα. Οπότε, ΔΝΤ και Γερμανία, πρέπει να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα μας δώσει ανοικτό διάδρομο και θα είναι αξιόπιστη τόσο για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσο και στα μάτια των πολιτών. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο».     

Ο κ. Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την δριμεία κριτική από όλες τις πτέρυγες της Αντιπολίτευσης, για τις ασφαλιστικές και φορολογικές διατάξεις, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κριθεί με βάση τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και όχι με τις υποσχέσεις της προηγούμενης κάλπης του Ιανουαρίου.

 «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Και κινούμαστε στη γραμμή όσων είπαμε στις τελευταίες και όχι στις πρώτες εκλογές, ώστε να ανοίξει τώρα ο δρόμος και να ξεδιπλώσουμε το παράλληλο Πρόγραμμά μας» είπε.

Υποστήριξε επίσης, ότι αποτέλεσμα της καλούμενης «σκληρής διαπραγμάτευσης», ήταν «η Αριστερή κυβέρνηση, να εξασφαλίσει το υψηλότερο αφορολόγητο όριο σε όλη την Ευρώπη και να κατοχυρώσει εθνική σύνταξη για όλους» τηρώντας τους όρους της Συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, απαντώντας σε όσους του υπενθύμισαν πως απείλησε ακόμα και με παραίτηση: «τα 12.000 ευρώ αφορολόγητο, ήταν υπόσχεση του περασμένου Γενάρη»…

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά δεν θα είναι δραματική, ενώ κάλεσε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να ξεκαθαρίσουν αν συντάσσονται με τις εκτιμήσεις της Eurostatή του ΔΝΤ, εξηγώντας σε προσωπικό τόνο: «τη βοήθεια και την υποστήριξή σας ζητάω…».

Η πρόσκαιρη ένταση που ακολούθησε την ομιλία του, έστρεψε τα φώτα από την προειδοποίηση που του απηύθυνε η πρώην Γ.Γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μόλις ανέβηκε στο βήμα, είπε στον υπουργό «δεν έχετε δει ακόμα αυτά που πρέπει να δείτε»…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman