ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κυβέρνηση σε κατάσταση πολιορκίας

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε συνθήκες πρωτοφανούς, για νεοπαγή κυβέρνηση, πολιτικής και κοινωνικής αποδοκιμασίας, ψηφίζονται το βράδυ στη Βουλή οι διατάξεις για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Έχοντας εγκαταλείψει- όπως αναμενόταν άλλωστε…- κάθε κόκκινη γραμμή, το Μαξίμου αποδέχθηκε μεταξύ άλλων, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ, περικοπές και μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις συντάξεις, υπέρμετρες αυξήσεις εισφορών -σε «συνταγματικά οριακό» επίπεδο, όπως διαπιστώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής- άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των προβληματικών δανείων, με εξαίρεση μέχρι το 2018, όσων σχετίζονται με πρώτη κατοικία, αξίας έως 140.000 ευρώ και τη δημιουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Μαξίμου: «Τα δώσαμε όλα…»

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει παραπέρα ακόμα κι από εκεί που επιθυμούσαν οι δανειστές και το τόνισε αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος σε μια δραματικού χαρακτήρα επιστολή που απηύθυνε στους ομολόγους του, προειδοποιώντας ότι η επιμονή του ΔΝΤ στην προληπτική νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων 3,4 δις, θα αποσταθεροποιούσε όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά, την ίδια τη χώρα που κινείται σε ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Το Οικονομικό Επιτελείο, όπως σημειώνουν τα στελέχη του, έχει προτείνει έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού, με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων, ώστε να προλάβει την ανησυχία της Ευρώπης και να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η χώρα «θα βρίσκεται σε τροχιά» για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Οι τελικές προτάσεις της πλατείας Συντάγματος στις οποίες έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των Ευρωπαίων, είναι ήδη καθ΄ οδόν προς το Eurogroup που πρόκειται να συνεδριάσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου, με την προσδοκία του κ. Τσακαλώτου, ότι «ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση».

Οι εξελίξεις έχουν προσλάβει δραματική τροπή, το παρασκήνιο μαίνεται και στο προσκήνιο της μάχης αναπτύσσεται μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση που έχει χαρακτηριστικά «επιστολικής διπλωματίας».

Λαγκάρντ: «Ξέρουμε πλέον καλά την Ελλάδα»…

Είναι πρόδηλο, ότι η επιστολή Τσακαλώτου, που αποκάλυψε το Γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ήλθε ως απάντηση σε ανάλογη επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ που αποκάλυψαν οι FinancialTimesκαι στην οποία η επικεφαλής του Ταμείου, αμφισβητώντας έντονα την πίστη ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του 2018 είναι εφικτός, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

1.«Για να στηρίξει την Ελλάδα με μια νέα συμφωνία το ΔΝΤ, είναι σημαντικό η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί και να υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για την επίτευξή τους». 

2.«Η πρόσφατη εμπειρία - τόσο μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, όσο και μία κεντροαριστερή κυβέρνηση χαλάρωσαν τις προσπάθειές τους μόλις επετεύχθη ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα - θα πρέπει να μας διδάξει να μην περιμένουμε εκπλήξεις από την Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μας, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ στο μέλλον είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα είναι επιτυχημένη και ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται από τους Ευρωπαίους για τα επόμενα χρόνια».

Προκύπτει εύλογα ότι μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, το οποίο αντιμετωπίζει προσθέτως και την «κομψή γαλλική δυσφορία» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, υφέρπει έντονος ανταγωνισμός και ότι η υψηλή παρέμβαση Λαγκάρντ, δεν είναι μονοσήμαντη.

«Μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας» η λύση λέει ο Τσακαλώτος

Μιλώντας στην ηλεκτρισμένη Βουλή το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Τσακαλώτος το είπε όσο πιο καθαρά γινόταν: 

«Το ΔΝΤ μας πιέζει για τον αυτόματο μηχανισμό. Όμως παράλληλα, πιέζει και την Ευρώπη για το χρέος. Την ίδια ώρα η Γερμανία, που επιμένει να κλείσει η αξιολόγηση, επιθυμεί διακαώς την παραμονή του Ταμείου, αλλά δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για το χρέος. Οι όροι σε αυτό το τρίγωνο, δεν μπορούν να ισχύσουν ταυτόχρονα.

Οπότε, ΔΝΤ και Γερμανία, πρέπει να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα μας δώσει ανοικτό διάδρομο και θα είναι αξιόπιστη τόσο για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσο και στα μάτια των πολιτών. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο». 

Υπό τη σύνθετη αυτή συνθήκη, εκδηλώθηκε όπως αποκάλυψε το Bloomberg, μεσολαβητική προσπάθεια της Επιτροπής, η οποία μπροστά στο απειλητικό φάσμα του πιστωτικού γεγονότος, προτείνει την εκταμίευση της δόσης με την προϋπόθεση ότι το μεν Eurogroup θα εγκρίνει τα μέτρα των 5,4 δις, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, αναλαμβάνοντας ρητώς δεσμεύσεις ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα αντιστοιχούν στο εύρος των πιθανών αποκλίσεων.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για την επικείμενη φοροεπιδρομή από τον αμέσως επόμενο Ιούνιο, καλλιεργούν το έδαφος μιας αντιπαράθεσης απόψε το βράδυ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, στην οποία το μόνο που δεν θα λείψει θα είναι η οξύτητα…

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman