ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τράπεζες: Ο ρόλος της EBRD στην εξυγίανση των επιχειρηματικών δανείων

Tweet
Share
Tweet
Share

H συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), αναμένεται να αποτελέσει «κλειδί» στην ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, καθώς θα στείλει σαφές μήνυμα για την κρισιμότητα της εξυγίανσης, και μάλιστα άμεσα, σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Άλλωστε, η EBRD έχει επενδύσει ήδη 250-300 εκατ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες μέσω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησής τους, ενώ ετοιμάζεται να αγοράσει το 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης της ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Πρωταρχικός, πάντως, ρόλος της EBRD είναι αυτός του χρηματοδότη των τραπεζών για τη στήριξη της Οικονομίας, σχεδιάζοντας την παροχή ρευστότητας 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες ως trade finance facility, δηλαδή για τη χρηματοδότηση εταιριών εισαγωγικού και εξαγωγικού χαρακτήρα.

Κορυφαίος αξιωματούχος της EBRD δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα θα αγοράσει το πρώτο «πακέτο» των «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες, την ίδια ώρα που κυκλοφορούσαν στην αγορά πληροφορίες ότι η EBRD συζητά συμμετοχή στο σχήμα Eurobank-KKR, μια σύμπραξη που αφορά στη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων της EUROBANK, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Κατά βάση πρόκειται για δάνεια από κλάδους όπως τα ξενοδοχεία, οι κατασκευές, τα μεταλλεύματα όπως και άλλων υπερδανεισμένων τομέων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από 10 μέχρι και 30 εκατ. ευρώ ανά εταιρία. Τα δάνεια αυτά, μαζί με τα ενέχυρά τους, θα μεταβιβαστούν προς διαχείριση στο joint venture με το KKR, παραμένοντας, όμως, στα βιβλία της Eurobank. Με τη διαχείριση των δανείων αυτών, θα ξεκινήσουν και ευρείες αλλαγές στο μάνατζμεντ των προβληματικών επιχειρήσεων.

Πρώτο δείγμα του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της EBRD για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα ήταν η συνδιοργάνωση σχετικής ημερίδας με την ΤτΕ.

Αρχική παραδοχή και των δύο πλευρών ήταν ότι με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 43,6%, το τραπεζικό σύστημα εμποδίζεται να παράσχει στην Οικονομία νέες χρηματοδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman