ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σκουρλέτης: Χρέος και εργασιακά τα επόμενα κρίσιμα ζητήματα

Tweet
Share
Tweet
Share

Στις επόμενες προκλήσεις της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Πάνος Σκουρλέτης  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη.

«Έχουμε ακόμη μπροστά μας διάφορα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με θέματα που έχουμε να δούμε στην επόμενη φάση, όπως αυτό των εργασιακών σχέσεων. Κορυφαίο ζήτημα είναι το θέμα του χρέους, όπου πλέον μιλάμε για συγκεκριμενοποίηση των όρων που πια το αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην από εδώ και πέρα φάση» τόνισε και σημείωσε ότι:

 

«Με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup ουσιαστικά κλείνει μια περίοδος που ξεκίνησε από τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Έχουμε το αποτύπωμα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του προηγούμενου καλοκαιριού, τόσο σε επίπεδο μέτρων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έθετε η συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα να κλείσουν με όσο το δυνατόν πιο θετικό τρόπο τα ζητήματα εκείνα που έμεναν ανοικτά για διαπραγμάτευση. Αυτά είναι για παράδειγμα, στο χώρο της ενέργειας, το θέμα του ΑΔΜΗΕ, όπου εδώ έχουμε πλέον την οριστική συμφωνία σε έναν οδικό χάρτη που εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, και αυτό συνιστά μια πολιτική επιτυχία. Έχουμε το θέμα της προστασίας των κύριων συντάξεων, των ήδη συνταξιούχων, που πιστώνεται στα θετικά της κυβέρνησης. Παράλληλα, το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης δεν περιορίστηκε σε όλο αυτό το διάστημα.»


Όπως ανέφερε σχολιάζοντας τα περί «δημοσιονομικού κόφτη» «υπάρχει μια σχετική απομόνωση του ΔΝΤ, το οποίο με εμμονικό και δογματικό τρόπο επέμενε στην ψήφιση από τώρα συγκεκριμένων προληπτικών, δυνητικών μέτρων, ενώ αυτό που πετύχαμε είναι η αναφορά σε έναν μηχανισμό όπου το περιεχόμενο αυτών των μέτρων βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, εάν και εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί. Να θυμίσουμε ότι ανάλογοι μηχανισμοί υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν βρίσκονται μέσα σε πρόγραμμα.»


«Η ελληνική οικονομία σήμερα αντικειμενικά παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες. Υπάρχουν συσσωρευμένες και συμπιεσμένες ανάγκες. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να έχουμε εμφανή αναπτυξιακά δείγματα από τα μέσα και προς το τέλος του 2016» τόνισε και αναφερόμενος στις Σκουριές δήλωσε: 
«Η αναφορά στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, η τήρηση της νομοθεσίας και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι ένα τρίπτυχο το οποίο το ακολουθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε επένδυση. Για εμάς οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες πάντοτε όμως μέσα από το πρίσμα αυτών των τριών βασικών αρχών. Δεν υιοθετούμε μια αντίληψη πλήρους υποταγής στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς, δηλαδή στα ισχυρά οικονομικά κέντρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και των εργαζομένων, αλλά και θα οδηγούσε πια σε μια κοινωνία που θα ήταν πολύ μακριά και από αυτά που εμείς υπερασπιζόμαστε, αλλά νομίζω και μακριά από αυτό που σήμερα εμφανίζεται ως ευρωπαϊκό πρότυπο και μοντέλο.


Στο θέμα των Σκουριών νομίζω ότι έχουμε αρκετά κεφάλαια μπροστά μας, και θέλω να πω σε όσους με μεγάλη ευκολία αναγνωρίζουν μια στροφή της κυβέρνησης, ότι βιάζονται. Εμείς είμαστε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών προγραμματικών μας δεσμεύσεων.»

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman