ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τι μας περιμένει με το «φοροπακέτο» του 1,8 δισ. ευρώ

Tweet
Share
Tweet
Share

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσυπογράψει ένα νέο τσουνάμι αυξήσεων στους έμμεσους φόρους οι οποίοι θα εφαρμόζονται σταδιακά πλήττοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων.

Είναι γνωστό ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν περισσότερο τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις και αυτή τη φορά ο συνολικός λογαριασμός αγγίζει ήδη το 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί σε όλο του το... μεγαλείο.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα, αύριο στη Βουλή, προκειμένου να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, προβλέπονται επιβαρύνσεις σχεδόν σε όλη την γκάμα της έμμεσης φορολογίας. Εφευρίσκονται δε και νέοι φόροι, όπως ο φόρος στις εισαγωγές καφέ, ή ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με τα Νέα, η αρχή αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο, όταν και προβλέπεται να αυξηθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24% με στόχο πρόσθετα ετήσια έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.

Αυτοκίνητα

Από την ίδια ημερομηνία έρχονται ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ. Στα καινούρια αυτοκίνητα με σχετικά μικρή λιανική τιμή, εκπρόσωποι των εισαγωγέων διαβλέπουν, με βάση τις έ ως τώρα πληροφορίες, περιθώρια μείωσης των τελών ταξινόμησης της τάξης των 400 ευρώ. Αυτά, για ΙΧ έως 14.000 ευρώ. Στα ακριβότερα μοντέλα όσο αυξάνονται οι ρύποι, έρχονται επιβαρύνσεις, όπως άλλωστε συνολικά και για όλα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

Καύσιμα

Σε 15 μέρες από την 1η Ιουνιου έρχεται και ένα νέο κύμα αυξήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων ακυρώνοντας μέρος των ευεργετικών συνεπειών για τους καταναλωτές από τις μειωμένες διεθνείς τιμές. Οι επιβαρύνσεις ανάλογα με τον τύπο του καυσίμου φτάνουν τα 8 λεπτά το λίτρο ενώ στο υγραέριο – αν περάσει η προτεινόμενη εξίσωση του ΕΦΚ, στα 330 ευρώ ανά τόνο – η επιβάρυνση αγγίζει τα 25 λεπτά. Στο υπουργείο Οικονομικών υπήρχαν προτάσεις οι αλλαγές στους φόρους των καυσίμων να επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017 πρακτικά όμως κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο αν ψηφιστούν τώρα οι διατάξεις.

Μπίρα

Ακριβότερη γίνεται και η μπίρα από την 1η Ιουνίου όπως και τα οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα ενώ ακριβαίνει και ο καφές από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι αυξήσεις στα καφενεία ενδέχεται να ξεπεράσουν το 20%.

Τσιγάρα

Από την Πρωτοχρονιά έρχονται και δύο νέα τέλη να αυξήσουν τον μηνιαίο πονοκέφαλο που προκαλούν οι λογαριασμοί στα νοικοκυριά, ενώ ακριβαίνουν για μια ακόμη φορά τα τσιγάρα. Επιβαλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ύψος του θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού. Πρακτικά λοιπόν, μια συσκευασία 10 m θ έχει αύξηση στη λιανική τιμή πώλησης κατά 1 ευρώ. Στο κανονικό τσιγάρο, η επιβάρυνση στο πακέτο κατά τους υπολογισμούς στελεχών της κυβέρνησης θα ξεκινά από τα 22 λεπτά. Στα τσιγάρα, η αύξηση της λιανικής τιμής εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα αρχίζει από το μισό ευρώ ανά πακέτο, διευρύνοντας το λαθρεμπόριο.

Σταθερή τηλεφωνία

Η σταθερή τηλεφωνία θα επιβαρυνθεί με ένα νέο τέλος 5% επί του λογαριασμού προ ΦΠΑ.

Συνδρομητική τηλεόραση

Το «προνόμιο» της συνδρομητικής τηλεόρασης θα επιβαρύνεται με έξτρα φόρο 10% επί του λογαριασμού και πάλι προ ΦΠΑ.

Καφές

Νέος φόρος εισαγωγής ο οποίος θα κυμαίνεται από τα 2 έως και 4 ευρώ ανά κιλό και θα κλιμακώνεται ως εξής: για τον μη καβουρδισμένο καφέ φόρος 2 ευρώ ανά κιλό, για τον καβουρδισμένο 3 ευρώ ανά κιλό και για τον στιγμιαίο φόρο 4 ευρώ ανά κιλό.

Ξενοδοχεία-Ενοικιαζόμενα

Το παζλ συμπληρώνεται επί του παρόντος με την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την Πρωτοχρονιά του 2018.

Εταιρείες επενδύσεων

Επιβολή φόρου στις εταιρίες επενδύσεων real estate, portfolio management κ.λπ. από 1ης Ιουλίου.

Τυχερά παιχνίδια

Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών από 30% σε 35%

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman