ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι γεωγραφικές ενδείξεις στις διαφωνίες της Ελλάδας για τον TTIP

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ενστάσεις εξέφρασε η ελληνική πλευρά για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις (σ.σ.: Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε. - Καναδά [CETA]), μέσω του υπουργού Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θέμα προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων που αποτελεί κομβικό ζήτημα για την ελληνική γεωργία και μεταποιητική βιομηχανία. Μάλιστα, κάλεσε την Επιτροπή για άμεση έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά για την αυξημένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Κι αυτό την ώρα όμως που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το ελληνικό σήμα, με αντικρουόμενες απόψεις να εκφράζονται για τα «ποσοστά» ελληνικότητας που θα καθορίζουν την απονομή του σήματος.

Πάντως ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρόκειται για συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας και ότι θα πρέπει αυτή να επικυρωθεί και από τα εθνικά Κοινοβούλια. Την άποψη αυτή εξέφρασαν σχεδόν στο σύνολό τους τα κράτη - μέλη και η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου. Η λήψη απόφασης επί της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας αναβλήθηκε για επόμενο Συμβούλιο Υπουργών. Ο Γιώργος Σταθάκης κάλεσε να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αν δεν διασφαλιστεί ρητά στη συμφωνία ότι «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταξύ άλλων, για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύονται από τα κράτη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν».

Σχετικά με τη νέα πρόταση για την προστασία των επενδύσεων, ανέφερε ότι «οι σχετικές προβλέψεις χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν και να αξιολογηθούν ως προς τις επιπτώσεις τους στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων μεμονωμένων κρατών».Κλείνοντας, κάλεσε τους ομολόγους του να αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών και να λάβουν υπόψη την πληθώρα των αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τις εμπορικές πτυχές στο πλαίσιο της προστασίας της βιομηχανίας του χάλυβα. Η τρέχουσα διαβούλευση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ του εκσυγχρονισμού των μέσων εμπορικής άμυνας της Ε.Ε., ώστε να προστατεύεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία από την πλεονάζουσα παραγωγή σε τρίτες χώρες.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Λιλιάνε Πλούμεν, υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου & Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας. Στόχος της συνάντησης ήταν η προώθηση των ελληνικών θέσεων και ειδικότερα η αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τη βελτίωση της ελλιπούς προστασίας της γεωγραφικής ένδειξης «φέτα» στις συμφωνίες με τον Καναδά και με τη Ν. Αφρική. Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε διμερώς με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου του Ισημερινού Χουάν Κάρλος Κασινέλι, καθώς επίκειται η προσχώρηση του Ισημερινού στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών - μελών της Κολομβίας και του Περού.

Τέλος, στο γεύμα εργασίας συζητήθηκε η νομοθεσία που πρόκειται να ψηφιστεί για τον έλεγχο των ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων και υψηλού κινδύνου. Η χώρα μας έχει ταχθεί υπέρ ενός υποχρεωτικού και όχι εθελοντικού συστήματος ελέγχου, ζητώντας ωστόσο να υπάρξει τεχνική βοήθεια στις ΜμΕ για την εφαρμογή του.

Γ.Α.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.