ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Διαπραγμάτευση: «Στον αέρα» η συμφωνία-Γερμανία vs ΔΝΤ, στη μέση η Ελλάδα

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε αδιέξοδο έρχεται και πάλι η προσπάθεια συμφωνίας ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, αφού το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχυ των απαιτήσεων.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και τα γνωστά παιχνίδια των Ευρωπαίων δείχνουν ότι οδεύουμε σε άλλο ένα Eurogroup-θρίλερ.

Οι τελευταίες προτάσεις του ΔΝΤ για το χρέος, ήρθαν για να θυμίσουν το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, χάσμα που υπήρχε από την αρχή.

Όμως οι δύο πλευρές, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, αν δεν συμφωνήσουν κινδυνεύει να τιναχτεί στον «αέρα» κάθε προσπάθεια επιτυχούς ολοκλήρωσης στο Eurogroup στις 24 Μαϊου, της αξιολόγησης.

Τι επιδιώκει το ΔΝΤ

To ΔΝΤ θέλει τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα να αποπληρωθούν σταδιακά κατά τις επόμενες δεκαετίες, ως και το 2080, με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει. Το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων της Ευρωζώνης θα παραμείνει σταθερό στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια, με όλες τις πληρωμές τόκων να αναβάλλονται μέχρι την ωρίμανση των δανείων.

Τι ζητούν οι Γερμανοί-Πλήρης διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, δεν έχουν καμία διάθεση να προχωρήσουν σε τόσες μεγάλες παραχωρήσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται λίγο πάνω από τα 200 δισ. δολάρια, ενώ άλλα 60 δισ. δολάρια αναμένεται να δοθούν υπό το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα και θεωρούν «πραγματικά σκληρή» την απαίτηση, καθώς αλλάζει τα δεδομένα και θα πρέπει να επανέλθει το θέμα στα κοινοβούλια τους κάτι που πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποκλείουν.

Οι Γερμανοί το μόνο που συζητάνε είναι περιορισμένες προσαρμογές στο χρέος τώρα και να αναβληθούν οι μεγάλες αλλαγές για το 2018, μετά δηλαδή τις εκλογές του 2017 στη χώρα. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ όμως περιγράφουν κάτι πολύ διαφορετικό αφού το Ταμείο πιέζει την Ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040.

Ντάισελμπλουμ: «Αβέβαιη η συμφωνία»

Ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με δηλώσεις του τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, προσγείωσε απότομα την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, πως θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «υπάρχει μια βάση για αισιοδοξία» καθώς η ελληνική βουλή ψηφίζει την Κυριακή ένα μεγάλο πακέτο περικοπών. «Ανοίγει επίσης ο δρόμος για μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος και τη βιωσιμότητά του. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε.

Πρόβλημα και με τον «κόφτη»

Εν τω μεταξύ, προβλήματα προέκυψαν και με τον «κόφτη» που όπως έγινε γνωστό, δεν θα κατατεθεί με το πολυνομοσχέδιο αλλά αργότερα ως τροπολογία. Κατά άλλους, ωστόσο, η έκφραση «τεχνική επεξεργασία» κρύβει μια διαφωνία που είναι ουσιαστική και όχι τεχνική. Το θέμα του ποιος αποφασίζει και επιλέγει τις περικοπές που θα γίνονται σε περίπτωση αποκλίσεων, με το ελληνικό κείμενο να θέλει να αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται, τις οποίες θα προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενεργοποιώντας τον «κόφτη».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman