ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΦΙΑ: Ανάβει επιπλέον «φωτιές» στους ιδιοκτήτες ακινήτων (πίνακες)

Tweet
Share
Tweet
Share

Υψηλότερο ΕΝΦΙΑ το 2016, για περισσότερους από 600.000 φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και αμετάβλητο ή και μειωμένο φόρο για περίπου 6.000.000 νοικοκυριά φέρνει η ρύθμιση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με στόχο να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και να επιτευχθεί φέτος ο στόχος είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ. 

Ο ΕΝΦΙΑ όχι απλά δεν καταργείται αλλά έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Από 50 μέχρι και 3.425 ευρώ επιπλέον καλούνται να πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία πολύ μεγάλης αξίας.

Οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25%, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία.


Από τις νέες ρυθμίσεις απουσιάζει η μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη για μείωση του φόρου των κενών και μη ρευματοδοτούμενων (ξενοίκιαστων) ακινήτων κατά 20% ως και μέχρι 25% στα ποσά που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως «μόνο 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερο φόρο» αναφέροντας ότι για περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος θα είναι είτε ο ίδιος με πέρυσι, είτε μειωμένος.

Ο κ. Χουλιαράκης μάλιστα επέμεινε ότι οι προσδοκώμενες εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι 2,650 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να πει πόσα θα βεβαιώσει το υπουργείο Οικονομικών το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε σαρωτικές κατασχέσεις για όσους αφήνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να μείνουν σε καμία περίπτωση στο απυρόβλητο.

Αναλυτικά οι πίνακες:

ενφ1

1. Ιδιοκτήτες οικοπέδων. Οι συντελεστές προσδιορισμού του φόρου αυξάνονται με τον ανώτατο στα 11.250 ευρώ (από 9 ευρώ) ενώ οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα πρώτα κλιμάκια μοναδιαίας αξίας οικοπέδου. Για ένα οικόπεδο 300 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο εντάσσεται στην 15η φορολογική ζώνη (με μοναδιαία αξία από 500,01 έως και 600 ευρώ το τετραγωνικό) ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από τα 300 στα 375 ευρώ. Για ένα οικόπεδο- φιλέτο 500 τετραγωνικών, με μοναδιαία αξία 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από τα 4.500 στα 5.625 ευρώ.

ενφ2

2. Συμπληρωματικός φόρος. Φορολογούμενος με ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και ένα σπίτι στο χωριό με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, έως πέρυσι αντιμετώπιζε ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 700 -800 ευρώ, αλλά γλίτωνε από τον συμπληρωματικό φόρο. Φέτος, στα 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσία ο συμπληρωματικός είναι 125 ευρώ, καπέλο στον ΕΝΦΙΑ.

εν5

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων δήλωσε χθες «άναυδη» με το μέτρο σημειώνοντας ότι σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή φόρου διαμονής, ο φόρος ακινήτων θα οδηγήσει ουσιαστικά «στην κατάρρευση του κύριου ιστού του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου και κατά προέκταση της ραχοκοκαλιάς του τουρισμού».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για δήμευση περιουσιών επισημαίνοντας –μεταξύ άλλων- ότι η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου από τα 200.000 ευρώ, «ρίχνει ολόκληρη τη μεσαία τάξη στο δόκανο μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο που βάζει ταφόπλακα στην οικοδομή, την κτηματαγορά και την οικονομία».

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman