ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Eurogroup: Δόση στη βάση οδικού χάρτη και παζάρι για το χρέος

Tweet
Share
Tweet
Share

Εκταμίευση της δόσης τμηματικά και στη βάση υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά αναμένεται να επικυρώσει το σημερινό Eurogroup μετά το χθεσινό Euroworking Group που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Ουσιαστικά οι εταίροι ακολουθούν την πάγια τακτική που διατηρούν όλο τα διάστημα των μνημονίων έχοντας πάντα τη «δαμόκλειο σπάθη» των δόσεων για να πιέζουν την ελληνική πλευρά να κάνει όσα υπόσχεται και νομοθετεί.

Έτσι, χτες στη συνάντηση των βοηθών των υπουργών Οικονομικών μπήκαν κάποιοι αστερίσκοι κυρίως σε θέματα εφαρμογής όσων ψήφισε η Βουλή το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι εκπρόσωποι του Euroworking Group συζήτησαν πολύ αναλυτικά τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή συμπεραίνοντας ότι προκύπτουν προβλήματα. Για παράδειγμα, στις διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια, εξαιρέθηκαν από την πώληση και εκείνα που έχουν εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Μια άλλη εκκρεμότητα αφορά την υπογραφή της σύμβασης για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, την οποία αναδιαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

Επίσης στο EWG εξετάστηκε η νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη όσον αφορά τα διόδια της Εγνατίας Οδού, ενώ εκκρεμεί και η έγκριση από τη γενική συνέλευση της εταιρείας του διακανονισμού με την Τράπεζα Πειραιώς για το ομολογιακό δάνειο.

Παρά όμως τις όποιες παρατηρήσεις οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς κάνουν λόγο για άνοιγμα των κρουνών χρηματοδότησης μετά το σημερινό Eurogroup. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση θα έλθουν 7,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους έως και τον Νοέμβριο και 3,8 δισ. ευρώ- ενδεχομένως με σταδιακή εκταμίευση στη βάση πληρωμών- για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Όσο για το χρέος, μέχρι και την εκκίνηση του Eurogroup εργώδεις είναι οι διαδικασίες για μια διατύπωση δήλωσης που θα καλύπτει όλες τις πλευρές.

Βέβαια η απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ με την Ευρωζώνη παραμένει μεγάλη, γεγονός που δεν οδηγεί σε πιθανότητα οριστικής λύσης. Το πλέον πιθανό είναι να παραπέμπεται η όλη υπόθεση σε ριζικές αποφάσεις μετά το 2018 οπότε και θα έχουν περάσει οι εκλογές στη Γερμανία αλλά και η Ελλάδα θα έχει δώσει δείγμα γραφής. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα αντίδωρο στην Αθήνα, καθώς η ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα αλλά και οι αγωνίες των ΗΠΑ μέσω ΔΝΤ βαραίνουν το παζάρι που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman