ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΦΙΑ έως το… 2031!

Tweet
Share
Tweet
Share

Μια δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει ειδική έκθεση για τον αναπτυξιακό νόμο. Ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το 2031, όπως προκύπτει από την έκθεση. Αποκαλυπτικό είναι ότι στις προβολές για τις θετικές οικονομικές επιπτώσεις των επενδύσεων, που θα φέρει ο αναπτυξιακός νόμος τις επόμενες δεκαετίες υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ έως το 2031.

Η κυβέρνηση «λησμόνησε» πάλι τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες για κατάργηση του «άδικου» φόρου, του περιβόητου πλέον Ειδικού Φόρου Ιδιοκτησίας, του ΕΝΦΙΑ και αντί της άρσης του μέσα στην επόμενη χρονιά, ή έστω της αντικατάστασής του με κάποιον άλλο φόρο ή τέλος, προχωρά ακάθεκτη στην παγίωσή του και μάλιστα σε ορίζοντα άνω της 15ετίας!

Για του λόγου το αληθές στην ανάλυση των πιθανών πηγών εσόδων από τον νέο αναπτυξιακό ρητά προβλέπεται πως από τις άμεσες ξένες επενδύσεις θα δημιουργηθούν φορολογικά έσοδα τα οποία θα αγγίξουν τα 301,2 εκατ. ευρώ (από τον άμεσο φόρο εισοδήματος), τα 572,5 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, από τις Ασφαλιστικές Εισφορές θα προκύψουν έσοδα έως 522,1 εκατ. ευρώ και 54,4 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος διατηρείται τουλάχιστον έως το 2031.

Ειδικά για φέτος και όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ: 

  • Mειώνεται το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ βάζοντας πλέον στον συμπληρωματικό φόρο και άλλους ιδιοκτήτες μαζί με την επαναφορά σε αυτόν και ιδιοκτητών που θα απαλλάσσονταν λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
  • Kαταργείται η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των νομικών προσώπων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.
  • Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια.
  • Δεν επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα κτίρια ηλικίας άνω των 100 ετών που είναι μνημεία και ιστορικά διατηρητέα.
  • Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις.
  • Αυξάνονται έως και 25% οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με την ακόλουθη κλίμακα.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman